Göksun Rehberi




GÖKSUN İLE İLGİLİ GEREKLİ DETAY BİLGİLER:

Enlem: 38.01.13.50 Kuzey
Boylam: 36.29.41.40 Doğu
Rakım: 1.345 metre
Bölge : Doğu Akeniz Bölgesi
Yüzölçümü: 1.920 km2(Orman %38,Dağ %22,Ova %40)
Nüfus: İlçe:55.000, Merkez:20.882


Dağlar: Göksundaki dağlar Torosların uzantısı olup, başlıcaları:
BERİT DAĞI-(3027 M) - Ericek
KANDİL DAĞI-(2700 M)
BİNBOĞA DAĞI(2957 M)
IŞIK DAĞI(BİNBOĞA)
KIRDAĞ(2670 M)
DİBEK DAĞI(2549 M)
KAMAN DAĞI(2352 M)
BAYRAT-ARMUT DAĞI (2410)


Akarsular: Göksun'da Ceyhan ırmağının kolları bulunur. Göksun çayı havzanın tüm sularını Törbüzek ve Kömür çaylarıyla toplar. Bu çaylara Tabak, Öşüngele, Kızılcık su, fındık gibi çeşitli dereler katılır.Törbüzek çayının debisi 3 m3/saniye, Kömürsuyunun debisi 20 m3/saniyedir.


Barajlar: Göksunda, Göksunsuyu üzerinde Göksuna 30 km uzaklıkta Kızılcık köyü Yakınlarında ADATEPE barajı inşa edilmiştir. Adatepe barajının baraj gölü hacmi 500 hm3 olup, Baraj yüksekliği 95 metredir. Baraj gölü 18,6 km2 olup Göl Uzunluğu Kızılcık-Gücük arasında 16 km uzunluğunda olacaktır. Barajın esas kuruluş amacı 44.030 dönümlük Afşin-Elbistan ovalarını sulamak ise de Çevrenin ormanlık olması turizme açılacaktır.


Göletler: Göksunda sulama amaçlı DEĞİRMENDERE ve ÇARDAK göletleri mevcuttur. Göksun Akdeniz bölgesinin yukarı dağlık kesiminde bulunur. Dağlık arazisinin %38 i ormanlıktır. Göksun yeşilin son sınırı olup, Göksun'un 30 km kuzey ve doğusunda çıplak İç ve Doğu Anadolu dağları ve bölgeleri başlar.

İklim: Göksun bir gezginin coğrafi bölgeler ayrımını gözleyeceği çok karakteristik bir yerdir. Göksun'dan 35 km uzaklıkta Afşin yolu üzerinde ve 30 km kuzeyde Kayseri yolu üzerinde ve 30 km uzaklıkta bu bölgesel ayrım görülebilir. Göksun'un 3 Bölgenin geçiş noktası üzerinde bulunması, onu dünya çapında özel bir konuma getirmiştir.


Şöyle ki: ENCYLEPEDIA BRİTANNİCA, Göksun'u kuzey yarım küredeki tek iklim geçiş noktası olarak tamamlamaktadır.


Göksun'da hiç bir bölge iklimi hakim değildir.


Göksun iklimi doğal bir klimadır. Türkiye'de 2.bir yoktur iddiasındayız. Yazlar serin, temmuz-ağustos gündüz ortalama 26, geceleri 16 derece olup, kışları (aralık,ocak,şubat) ise, 3 ila -30 derece arasında geçer.

Göksu'nda kar yağışı ,Türkiye ortalamasının ortalama 1 metredir. Göksunun yüksek kar yüksekliğine sahip olması, onun bir kayak tesisine sahip olmasını gerektirmektedir. Öte yandan dağlarının çok sayıda olması, bakir dağcılık sporunun gelişmesini gerektirecektir.

Yeni kurulan "GÖKSUN DAĞCILIK VE KAYAK SPOR KULÜBÜNÜN" amacı da budur. Doğal klimalı iklim ve bitki örtüsünün, kurmayı düşündüğümüz amatör spor kollarının Turizmi kalkındıracağını umuyoruz. Göksun, yüksek rakımı dolayısıyla, atletizm, bisiklet ,tenis sporları için ideal bir yerdir. TURİZM SADECE MEZAR TAŞI DEĞİLDİR.!!!


FLORA(Bitki örtüsü) : Göksun doğasının flora ve fauna bakımından Türkiye'nin en zengin yöresi olduğu bilinmektedir.3 bölgeyi kapsaması, çok çeşitli bitki yetişmesine sebep olmaktadır. Başlıca ağaçlar, kayın ,gürgen, meşe, ardıç, ibreli ardıç, karaçam, kızılağaç, sedir, kızılçam, köknar(kamalak), ladin(Mezdeği) dir.


FAUNA(Vahşi hayvanlar) : Ormanlık yapı, yaban hayatını da zenginleştirmektedir. Başlıca yaban hayvanları; kurt, tilki, ayı, yaban domuzu, porsuk, çakal, ada tavşanıdır. Kuşlar ise: Kartal, çaylak, doğan, baykuş, toy, yaban ördeği, keklik, leylek, ibibik gibi kuşlardır.


Tarımsal sebze ve elma boldur. Elması ünlüdür.


GÖKSUN HALKININ ETNİK YAPISI: Göksun Türkiye gibi bir halklar mozaiğidir. Ama bu mozaik, hep yerlidir. Ancak kafkaslılar 1864 yılında başlatılan sürgün sonucu Osmanlı imparatorluğu tarafından uygulanan Samsun Uzunyayla Halep Güzergahında uygulanan iskan sonucu Göksuna yerleşmişlerdir. Göksun halkı, genellikle uysal, birbirine kaynaşmış ve sakindir. Irk milliyet ayrımı gözetilmez , uyumlu bir toplumdur. Göksun halkının(55.000) etnik kökenine göre dağılımı aşağıdaki gibidir:


1-Türkler: Merkez ve 29 köyde otururlar .Türkler genellikle avşar, türkmen, tecirli aşiretindendirler. Türklerin sayısı 45.000dir. Yöre, sosyal yaşam ve folklor bakımından Andırın, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Adanave Osmaniye halklarına benzer .Örneğin Ramazan bayramında yapılan pekmezli kömbe gibi. Türkiye'de yalnız bu yörelerde özellikle de Göksun'da yapılır. 60-70 yıl önce yukarıdaki yörelerde de yapılırmış. Türk köyleri (Doğan konak, Mürsel, Soğuk pınar, Koç yatağı, Çağlıyan, Yiricek, Ahmetçik, Fındıklıkoyak, Küçük Çamurlu, Gölpınar, Aslan Bey, Hacımirza, Kömürsuyu, Kavşut, KaraÖmer, Yeni Yapan, K. Kızılcık, KaraDut, Tombak, Elmalı, Esenköy, Hacı Kodal, Kale boynu , Kemal Paşa, Kınıkkoz, Çamdere)


2-Çerkezler: 1864 ve 1887 yıllarında Rusya'dan gelmişlerdir. 15 köyde 5.200 kişi yaşamaktadır.(Mehmetbey, Mahmutbey, Tahirbey, B.Çamurlu, Yağmurlu, Temurağa, Kazmadere, Saraycık, Salyan, Kaleköy, Fındık, Korkmaz, Kamışçık, Yantepe, Soğuksu, Kara Ahmet, Hacıömer)


3-Çeçenler : Sayıları 2050 olup, Çardak beldesinde, Küçüksu ve Sinse köyünde yaşarlar. Çardak Türkiye'deki en büyük Çeçen yerleşim yeridir. Türkiye deki toplam Çeçenlerin sayısı 50.000 varsayılmaktadır.


4-Dağıstanlılar : Sayıları 1100 civarındadır. Ortatepe ve Kireç köylerinde yaşarlar.


5-Alevi Kürtleri : Nüfusları 4.150 civarındadırlar. Laik cumhuriyete bağlıdırlar. 10 köyde yerleşik olup, 1850 den önce de Göksun arazisinin ormanlık ve dağlık yerlerinde de yaşadıkları bilinmektedir. Başlıca alevi kürt köyleri (Keklik oluk, Göynük, Altınoba, Acıelma, Hodaş, Alıçlıbucak, Kutu, Yeşilkonak, Yeşilköy, Kızılöz, Sırma, Kabayar)


Göksunda 1987-2007 yılları arasında yukarıdaki köylere ek olarak 7 adet kalabalık belde belediye örgütü kurulmuştur. Bu beldeler ve nüfusları aşağıda verilmektedir.


Bozhüyük: 1400
Taşoluk: 1500
Değirmendere: 6200
Büyük kızılcık: 6600
Kanlıkavak: 5400
Ericek : 5500
Çardak: 1740


Bu beldelerin 6'sı Türk yerleşim yerleri olup, sadece Çardak çeçen yerleşim yeridir. Etnik nüfusun dağılımını özetlersek:


Türkler: 42.500
Çerkezler: 5.200
Alevi kürtler: 4.150
Çeçenler: 2.050
Dağıstanlılar: 1.100
Toplam: 55.000


GEZİ YERLERİ :
1-Belediye Atatürk parkı: Atatürk parkı, Belediye önünde, Akpınar çayı üstündedir.


2-Alp Arslan Türkeş mesire yeri: Göksun'a 5 km uzaklıktaki, eski HES alanı 2000 yılında, restore edilerek piknik ve spor sahası haline getirilmiştir. Resturant ta, balık ve kebap servis edilmektedir. 3km2lik piknik alanı Türkiye de türünün sayılı kamu piknik alanıdır. Özellikle Çağlıyanlar çevre iller halkının bile ilgisini çekmektedir.


3-Panoromik Kale Park :
Göksun hüyüğü üzerine inşa edilen kale parktan 360 derece Göksun ovası seyredilebilir. Göksunu tanımak için, kale parkın ilk başlangıç noktası olarak seçilmesi öğütlenir. Benzer bir panoromik görüntü Türkiyedeki kentlerimiz arasında ender görüntülerdendir.


4-Değirmendere Park: Göksunun 12 km güneyinde, Değirmendere beldesinde bulunan park soğuk pınarları ve parktaki ağaçları ve yeşil örtüsüyle dinlendiricidir. Ayrıca çim bir futbol sahası da mevcuttur. Özellikle iyi servisi ile restorantta, pide, et ve balık servis edilmektedir.


5-Hançerin Deresi: Seyhan nehrinin büyük Göksu kolunun oluşturduğu bu kanyon ,3 Kolun oluşturduğu güzel bir boğaz oluşturmaktadır. Göksunun Adana sınırındaki son köyü Kaleboynu köyünde bulunan Hançerin deresi vahşi doğa severleri beklemektedir. Kale Boynu Göksuna 15 km uzaklıktadır.


6-Törbüzeğin Gözü: Göksuna içme suyu sağlıyan Göz, Törbüzek çayının doğduğu yerdir. Su berrak ve soğuktur. Doğal alabalık yatağıdır.


7-Kömürün Gözü: Kömür çayı Göksun kuzeyinde Binboğa dağı eteklerinden kaynamakta,2 400 metreden 1340 metreye inmektedir. Çay rafting yapmaya uygundur.


8-Soğuksu, Saraycık, Mehmetbey ve Karaahmet su kaynak gözleri.


9-Akpınar Gözleri: Göksun içinde Akpınar deresi bu pınarlardan doğmaktadır. Pınarlar etrafında yapılan çul ve yün yıkama çalışmaları doğayı biraz bozmuştur.


10-Eski Göksun Evleri: Genellikle Höyükte kalan kerpiç, ahşap bu evler, kültür mirası olarak görülmeli ve korunmalıdır.


11-Cem evleri: Alevi köyleri, Alıçlıbucak, Keklikoluk ,nüfusu Almanya ve İngiltere'den çalışmaları sonucu zenginleşmişler, köylerini imar edip, Temiz mezarlıklar ve Cem evleri yapmışlardır. Yaz aylarındada İstanbul, Mersinden gelenlerle gelenlerle yaz festivalleri yapmaktadırlar.


12-Muhsin Yazıcıoğlu Anıt Mezarı: BBP genel başkanı Muhsin yazıcı oğlu anısına helikopterinin düştüğü Kızılöz köyü yakınlarında yapılan anıt mezar, partililerin ziyaret yeridir.

13-Göksunun neyi meşhurdur?
1-Cips Tarhana: Eski yıllarda sadece çorbası için yapılan, dövme ve yoğurttan yapılan tarhana, artık cips tarhana olarak Türkiye genelinde patates cips yerine kullanılmaktadır. İyi bir meze olarak algılanabilir.
2-Otantik Göksun yemekleri
3-Elma: Göksun elması kalitesi ve üretim miktarıyla meşhurdur.
4-Çilek:

5-Kırmızı Benekle Alabalık:
6-Üzüm:
7-Çiriş:
8-Mısır:


14-Faaliyetler:
14.1-Göksun Düğünleri: Haziran-Ekim ayları arasında açık havada yapılan günde 4-5 düğün bir disko havasında yapılmaktadır. Coşkulu düğünlerde, orkestralar modern havalar yanında davul zurna da tüm yerel havaları çalmaktadırlar. Ayrıca yapılan havai fişek gösterileri, düğünlere renk katmaktadırlar. Turistlerin ilgisini çekmektedirler.


14.2-Dağcılık:
Trekking-Trekking turları, Dağcılık kulübünce organize edilmektedir. Programlar www.Gökdak.com dan öğrenilebilir.


14.3-Oto Cross parkurları: Göksun kırsal alanı çeşitli cross parkurlarına sahiptir.


Göksun-Kavşut.; 15 KM
Saraycık -Kızılöz: 10 km
Çağlıyan-Koçyağız-Mehmetbey: 20km.
Göksun-B.Çamurlu: 15 km.


14.4-Bisiklet Parkurları:
Göksun Bisiklet Parkurları:
Göksun-Saraycık-Çardak-Elbistan-Kanlıkavak-Göksun:140 km
Göksun-Andırın: 66 km
Göksun-Pınarbaşı: 98 km


14.5 Folklor : Göksun folkloru eski bir geçmişe sahiptir. Kafkas kültürü ise başka bir zenginliktedir. Amacımız folklor kültürünün üzerindeki örtüyü açıp, dışa açmaktır.

OTELLER:
Göksu Otel - Tel: 714 22 34
Merve Otel - Tel: 714 34 96
Sağıroğlu Otel - Tel :7141564
e-mail:goksun.otel.sagiroglu@gmail.com

Tuğçe Otel-0344 714 14 86 Cep: 0507 130 74 71

Kayseri Yolu 1.km



SANAT GALERİLERİ

Aslan Özmen sanat galerisi Hükumet yanı No.4

RESTORANTLAR/LOKANTALAR:
1. Et/Kebap Lokantaları


Kahraman Et Lokantası Mehmetbey köyü. Kayseri yolu 10.km Tel: 738 21 47 - 0505898 26 60
Mahmutbey köyü - Kayseri yolu 11.km
Santral-Alpaslan Türkeş mesire yeri 714 21 75 - 0505220 17 63
Ali Baba-1.km-Yardımlar petrol-Kayseri yolu-714 12 46
Esenceli-2.km Kayseri yolu
Değirmendere-Mesire yeri Maraş yolu 10.km
Satıcılar lokantası-Atatürk cad.-714 15 63
Özgür lokantası: Tarık ekinci cad.714 31 12
Merve lokantası, Tarık ekinci cad.
Yörük Ali Sofrası Tel: 0542 323 86 42
Kayseri karayolu 4.km çağlayan köyü mevkii


2. Balık Lokantaları
Mehmet bey balık çiftlikleri : 0545719 95 14
Kaya alabalık-731 12 12 Kömürköyü
Değirmendere-mesire yeri. 0545719 95 14

Gücüksu Alabılık yeri
Tekir-Alabalık çiftliği. K.Maraş yolu 28.km

3.Paçaçılar:
Osmanlı paça

4.Pastaneler :


Saray pastanesi-Cumhuriyet cad. 714 48 32
Köşem pastanesi-Cumhuriyet cad. 714 13 06
Divan pastanesi-Cumhuriyet cad.714 37 34
Manolya pastanesi-Tarık Ekinci cad.714 15 93
Aşiyan pastanesi-Adliye karşısı

5.Cafeler
Piramit Cafe: 0506667 19 81

6.Barlar
Celladın yeri-Cenup pınarı

7.Tekel Bayiler
Onur büfe: Yusuf alptekin cad.No2
Haydar büfe: Atatürk cad.No 28

ÇEVRE YERLEŞİM YERLERİ
ÇEVRE: Göksun coğrafyası, çevre il ve ilçelerle iç içedir .Dolayısıyla bu gezilecek yerleri anlatacağız.


1-ESHAB-I KEVF MAĞARASI : Göksuna 43 km uzaklıkta olup, Afşin ilçesindedir. İncil ve Kuranda geçen 7 uyurlar mağarasıdır. Halk arasında tekyanos olarakta anılır. Türkiyede Afşinden başka aynı iddiada, Tarsus ve Efeste Eshab-ı Kevf adlı 2 mağara daha vardır. Halk mağarayı bir ziyaret yeri olarak kabul etmektedir. Çevredeki Yemliha ve Tebernuş gibi adlar 7 uyurları temsil eder ve bu adlara başka yörelerde rastlanmaz.!


2-EKİNÖZÜ İÇMELERİ: Elbistan yakınlarında Ekinözü ilçesinde olup, şifali içme suları ünlüdür. Göksuna 80 km uzaklıktadır.


3-CEYHAN IRMAĞI GÖZÜ: Elbistan ilçesinin içinde bulunur .Göz ,bir akarsuyun doğduğu pınarlardır .Çevrede parklar yapılmıştır. Göksuna 68 km uzaklıktadır.


4-SÜLEYMANLI (ZEYTİN KAPLICALARI): Göksuna 77 km uzaklıkta olup, yol Suçatıdan ayrılır .Etraf ormanlık ve dağlıktır. Zeytin isyanlarıyla meşhur bir eski ermeni yerleşim yeridir. Sıcak su kaplıcaları yöre halkınca kullanılmaktadır. Modern bir banyo ve konaklama tesisi yoktur.


5-MERYEMÇİL YAYLASI VE KALESİ: Bir bizans kalesi olup, Göksuna 22 km uzaklıkta, Andırın yolu üzerindedir. Ormanlık ve vahşi bir doğadır.

5-DÖNGEL MAĞARALARI: Göksun'a yaklaşık 30 Km uzaklıkta olup, Kahramanmaraş yolu üzerindedir. Su kaynağı, iki büyük mağara ve yeşillikler içerisinde güzel bir mesire alanıdır. İzcilik faaliyetlerinin yapıldığı bir bölgedir.


6-Diğer Andırın Kaleleri: Göksun arazisini takiben Andırın arazisinde bir çok Roma ve bizans kaleleri mevcuttur ve klikyanın anahtarı kalelerdir .Ceyhanda Anavarzaya giden yollar buralardan geçer. (Bkz.arkeolojik bölüm.)


Yukardaki bilgiler " http://goksuntourism.com " adresinden alınmış olup tarafımızca ilaveler yapılmıştır.

Resim için Foto Halil'e Teşekkürler.



Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam46
Toplam Ziyaret678100
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Takvim
Mail adresimiz
goksun@goksunlular.com
Göksun Üzümü
Göksun Çileği
Çiftçinin emeği
Göksun Çileği
Elma
Göksun-Der Logo