Göksun için, GÖKSUN RAPORU

Bu rapor,

Göksun İlçesi’nin kalkınması ve gelişmesi için hedeflenen çalışmaları içermektedir.



GÖKSUN HAKKINDA KISA TANITIM BİLGİSİ
 
            Kahramanmaraş İlinin kuzeyinde yer alan Göksun İlçesi, 1340 metre rakımda, etrafı dağlarla çevrili, Kayseri ve Adana İllerine, Afşin, Elbistan, Ekinözü, Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Andırın İlçelerine sınırı bulunan, doğal güzellikleri, tarihi, havası ve suyu ile ön plana çıkan şirin bir ilçemizdir.
 
            Göksun İlçesi, Göksun Kaymakamlığı internet sitesinde şöyle anlatılmaktadır:
 
‘Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatı ucundaki Göksun ilçesi aynı zamanda tarihi Kilikya bölgesinin doğusunda ve İç Anadolu Bölgesi ile Kuzey Mezopotamya’yı birbirine bağlayan önemli yolların bulunduğu bir kavşakta yer almaktadır.
 
Göksun’un eski ismi Roma, Bizans ve Haçlı kaynaklarında Cocusus, Cocussos, (Kokussos, Kokusos, Kokkusos), Cucusus (Kukusus, Kukusos, Latince yazılışı Koukousos-Cocussus), Ermeniler zamanında Coxon (Kokson, Koksen) ve Cosor şekillerinde geçmektedir. Haçlı seferleri sırasında Göksun’dan geçen haçlılar bu beldeden Cocson ve Cosor gibi adlarla bahsederler. B.Umar, Assa-assos kelimelerinin yerleşim, köy, kasaba ve kent anlamlarına geldiğini ancak gerçek anlamda Cocussos kelimesinin ne manaya geldiğinin bilinmediğini söyler. Osman Turan, Türklerin Anadolu’yu fethi sırasında Göksun’a Keysûn denildiğini belirtir. Ne var ki, Keysûn Adıyaman sınırları içinde tarihi bir yerleşim birimi olup Göksun ile alakası yoktur.
 
Göksun, 20. yüzyılın başlarındaki bir ifadeyle; “garben merkez-i kaza, cenûben Maraş ile Zeytun, şarken Elbistan ile Aziziye, şimâlen Haçin kazâlarıyla hem hudûd olup merkez-i kazâ ile Zeytun ve Aziziye’ye on ikişer, Maraş’a yirmi iki, Elbistan’a on altı, Haçin’e on dört saat uzaklığında ve otuz bir aded karyeyi hâvî”bir nahiye idi.
 
Göksun, denizden yüksekliği 1340 metre olup, özellikle Kahramanmaraş ve Kozan istikametine doğru ormanlarla kaplıdır. Geçilmesi güç dağların bulunduğu, kışların şiddetli geçtiği, konar-göçer taifenin hayvanlarını otlatacağı geniş yaylakların yer aldığı bir coğrafyaya sahiptir. 16. yüzyılda Göksun, Dulkadirli Ulusu’na mensup aşiretler tarafından yaylak olarak kullanılıyordu. Bu dönem kayıtlarında Göksun’un yaylak olarak kullanıldığına dair birçok örnek vardır. Mesela; “Cemaatı Subaşı Bayındır Nâhiyesi’nde kışlayub Göksun Karacadağ’ı yaylarlar, ziraat dahi ederler”, “Cemaatı Bostancı Göksun’u yaylarlar”, “Cemaatı Haydarlu Kınık Nâhiyesi’nde kışlayub, Göksun’u yaylarlar”. 1835 yılında Göksun’u ziyaret eden seyyahlardan Charles Texier; “yeşillikten tamamen yoksun killi dağlar ile çevrili alçak bir ova, herhangi bir otun bitemeyeceği killi bir tepe üzerine oturmuş küçük bir kasabadır”,“Göksun köyü, ağaç kütüklerinden yapılmış kulübelerden oluşan, her tarafı bataklık, hüzünlü bir yerdir”der.
 
1853 yılında Göksun’dan geçen seyyah Tchihatcheff, Göksun’u çıplak bir ovada 150 kadar kulübeden mürekkeb bir köy olarak zikreder. Nihayet 1906’da Göksun’u ziyaret eden Grothe burayı 50 evli (300 nüfus) bir köy olarak anlatır. Cenup’ta Türkmen Oymakları adlı eserin müellifi 1931 yılında ziyaret ettiği Göksun’un 500 evden meydana geldiğini belirtmektedir.’
 
Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi Göksun, 1900’lü yılların başına kadar şu anki ‘Göksun Kalesi’ olarak bilinen Tepebaşı’nın eteklerinde küçük bir köydür. Göksun Ovası verimsiz bir bataklıktır. Tarihsel süreç içerisinde çok kısa sayılabilecek bir zaman diliminde (100 yıl) dağlarının ormanlaştığı, ovasının verimlileştiği ve özellikle havası ve suyu nedeniyle insanların tercih ettiği bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Her geçen yıl bu özellikleri ve yeni kazandığı değerlerle cazibe merkezi haline gelmektedir. Bunu hızlandırmak ve geleceğe yaşanabilir bir Göksun bırakmak da Göksun’u idare edenlerin ve Göksun’luların elindedir. Bu fırsat çok iyi değerlendirilmelidir.
 
Yine Göksun Kaymakamlığı internet sitesinde, Göksun’un Kültürel Sosyal Durumu şöyle anlatılmaktadır:
 
‘Göksun ilçesi birçok farklı etnik kimliğe ev sahipliği yapmaktadır. Merkez ve Mahallelerinde Türk, Avşar, Abdal, Kürt, Alevi, Çerkes, Çeçen, Lezgi vatandaşlarımız yaşamaktadır.  Yüzyıllarca bir arada yaşayan bu toplumların adet, gelenek ve göreneklerinde birbirinden izler bulmak mümkündür. 
 
İlçe merkezinde kültür seviyesi yüksektir.  İlçe geneli okuma - yazma oranları % 98’dir. Bölgemizden, ülkemizde isim yapmış birçok iş adamı, siyasetçi, bürokrat ve akademisyen yetişmiştir.’
 
Göksun kültürel ve sosyal yapısı itibariyle rengarenk bir çiçek bahçesi gibidir. Göksun için bu durum çok büyük avantajlar barındırmaktadır.
  
RAPOR HAZIRLAMA NEDENLERİ;
 
Göksun ile ilgili kalıcı ve yapıcı bir çalışma olması amacıyla, Göksun Eğitim ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu kararı ile Genel Sekreteri Abdurrahman ACER başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından ‘GÖKSUN RAPORU’ hazırlanması kararı alındı. Genel Sekreterimiz Abdurrahman ACER’e ait “GÖKSUN’A VEFA” facebook sayfasında yapılan çağrı sonucu, Göksun’lu hemşehrilerimiz  tarafından birbirinden değerli bir çok öneri, yorum ve proje teklifleri ulaştırıldı. Ayrıca Göksun’da ve gurbette yaşayan yüzlerce Göksun’lu hemşehrimizle de yüz yüze görüşmeler yapıldı.
 
Göksun’la ilgili birbirinden değerli bu proje teklifleri ve görüşler, bu güne kadar Göksun hakkında yapılmış olan çalışmalarla birleştirilerek bu rapor hazırlandı.
 
Göksun’da hayat standartlarının geliştirilmesi, iş imkanlarının artması ve ulaşımda sağlanan gelişmeler dışarıya göçü azaltacaktır.
 
Göksun’un hayat standartlarının geliştirilmesi, iş imkanlarının arttırılması ve ulaşım ağının çeşitlendirilmesi için yapılması gerekli projelerle ilgili rapor hazırlanarak, geleceğe ışık tutulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü Göksun; geleceğe emin adımlarla taşınmalıdır.
 
Göksun, sahip olduğu coğrafi özellikleri nedeniyle şehirleşmesini doğru projelerle gerçekleştirmesi halinde dışarıya göçü önleyerek daha yaşanabilir bir yer olabilecek özelliklere sahiptir.
 
Göksun Raporu’nun geleceğe ışık tutması ve güzelliklere vesile olması temennimizdir.
 
 Facebook çalışmasına Önerilen Proje Teklifleri;
 
Facebook sayfasında hazırlanan öneri çalışmasına hemşehrilerimiz tarafından proje teklifi ve önerileri sayfada paylaşılan isim sırasına göre asunulmuştur.
 
Acer Osman;
1-      Mahalle mahalle halk meclisi kurulmalı.
2-      Milleti bir arada tutan dinamikler tespit edilmeli. Temsilciler, Milletin değerleriyle barışık sözü özü bir sözü dinlenen adamlardan olmalıdır. Mahalle mahalle gençlik meclisleri oluşturmalı. Değer yargılarımıza uygun her aileden temsilcileri olmalı. Özellikleri himmeti milleti olmalı, akıl hakim olmalı heva değil, hüda hakim olmalı. Gençlerimizi, düşünebilen kendi meselelerini çözen, fikirlerini rahatlıkla beyan eden, aklı fenlerle mücehhez, kalbi imanla dolu yetişmesi için zemin izhar edilmeli.
3-      Gençlerimizin her dalda sporcu yetiştirme zemini oluşturulmalı. Özellikle yüzme, okçuluk, binicilik olanları yazılmıyor,
4-      Milli ve manevi değerlerimize uygun sanat merkezleri kurulmalı (İstanbul'daki ismek). Göksun halk eğitim aktivitesini geliştirip gelişimci ruhların önü açılmalı, desteklenmeli
5-      Kısa, orta ve uzun vadede TARIM hayvancılık ile ilgi profesyonel teknik denetim yapılmalı, mevcudu geliştirmekle beraber mahalle mahalle eğitim ve destekler sağlayıp, Planlı düzenli eğitimlerle desteklenmeli ve denetlenmeli halkın bilgi seviyesi yükseltilmeli.
6-      Kooperatifleştirip kaz,tavuk,ördek, hindi, balıkçılık ve arıcılık çiftlikleri uygun mahallerde çok ortaklı maliyeti düşük sürdürebilir ve üretime başlamadan satış zincir ağlarıyla satış ağları kullanılmalı. Yerel imkanlarla Kayseri Maraş Adana Antep Urfa pazarına, hesaplanmış lojistik maliyetleriyle satışa sunulmalı. Sütçülük, yerel peynir, deri, çökelek, yoğurt, tereyağı, pekmez, organik üretim yapılarak, Maraş'ta, Kayseri'de Göksun tanzim kurulmalı. TARIM ve çiftçilik Zinciri tamamlayıcı paralel çalışmalar yapılmalı Hayvancılığa paralel büyük çiftlik kurup, hayvan dışkısından elektrik üretilmelidir. Rüzgar alan tepelere Rüzgar ölçümleri bakanlıkta yapılmış olması lazım, Rüzgardan elektrik üretilebilir. eski otantik yaylacılık Göksun’a has çadırlar kurulmalı, turizm amaçlı yapılabilir. Ama maliyetleri sürdürebilir olmalı, çok para kazanmaya değil zarar etmeden sürdürebilirlik öncelikli olmalıdır,
7-      Yavuz Sultan Han dedemiz anısına Belgelere dayalı Türbe tarihi mekan oluşturulmalı, ziyaret turizmi Maraş kurtuluş ve Göksun’lu Çanakkale şehitlerimizin isimlerinin yazıldığı anıt oluşturulmalı. Özellikle hangi mahallede çok ise mahallesi yazılı Göksun Merkezinde olmalı Ayrıca Göksun’lu pkk ile mücadele ederken ölen şehitlerimiz içinde ayrı bir anıt olmalı
8-      Etnik köken kültürlerinin ölmemesi için önlem alınmalı özellikle önemli saydıkları günlerinde birlikte destek olunmalı Göksun’umuz değerlerini hep beraber kucaklamalı.
  
Adem Satıcı; Göksun’umuz bir kavşak. Dolayısı ile gelip geçen araç sayısı da hatırı sayılır durumda. Bu potansiyeli kullanmak lazım. Çevre yola ilçemizin ve civarın yöresel ürünlerinin satış ve tanıtımını yapacağımız, gelip geçen insanların daha çok zaman geçireceği güzel bir kompleks olabilir. Yolçatı mevkiinde bir çok nokta var ama bu işin biraz profesyonel organize edilmesi gerekiyor.

Aksaçlı Kenger; Göksun’da en öncelikli sorunlardan birtanesi araç park sorunu. Araçlar için otopark yeri tahsis edilmeli ve böylece ilçenin çarşı trafiği düzene sokulmalı, özellikle dini bayramlarda dışarıdan gelen araç sayısı artmakta ve şehiriçi trafiği zora sokmaktadır.

Ali Peltek; Ekonomik olarak halkımızı kalkındırmak, refah düzeyini yükseltecek, iş sahaları açmak, havasıyla suyuyla bir cennet olan Göksun’umuzu her yönüyle kalkındırmak.

Ali Veziroğlu; Doğalgazın gelmesi, Çevre koruma, Arıtma tesisi, tarım ve küçükbaş-büyükbaş hayvancılığa destek, yayla turizminin gelişmesine teşvik ve tanıtımı kayak merkezi
Öncelikle arıtma tesisi. Pınarlarda çul, çuval yıkanması yasaklanması, doğa korumaya önem verilmesi ve doğalgaz gelmesi, tüm imar yollarının açılması, çiftçilere destek verilmesi, yayla turizmini geliştirmek için çalışılması. K.MARAŞ yolunun Göksun çevreyoluyla birlikte açılması, Elbistan’a raylı sistemim yapılması, Kadirli yolunun tünellerle geçirilerek kısaltılması, Bacasız sanayinin geliştirilmesi, bunun için bir organize sanayi kurulması, aromatik bitki, çiçek ve çilek yetiştiriciliğinin hayata geçirilmesi.

Atilla Acar; Göksun’umuza acil şekilde otoparklar yapılmalı şehir içi yollar yeterli gelmiyor. Toki gelmeli.

Ayhan Teltik; Her mahalleye de taziye evi yapılırsa iyi olur. Bir askeri birlik. Mesela alay konumunda ilçemize bacasız fabrika gibi piyasayı hareketlendirir,

Avar Yas; Mahalle olan köylerine belli saatlerde servis verilsin. 5.km uzaktaki yerden bile Göksun’a gidip gelmek sıkıntı.

Bayram Akol; Göksun’a acilen konferans salonu ve düğün salonu lazım.

Bayram Akyıldız; Oto park. Dolmuş durakları. Elma ve süt için kooperatif, çiftçinin üretmesini destekleyecek projeler.

Bayram Göllü; Yenimahalle’ye çok acil taziye evi.

Bayram Teke; Yiricek mahallesi için yol ve köy içine hizmet bekliyoruz.  Mahallemizde çocuk parkı bile yok, hizmet gelirse memnun oluruz.

Bekir Kişi; Göksun’un tarihi yerleri koruma altına alınıp tarihi geziler yapılmalı, ayrıca ormanlarımızı halkımızın daha aktif kullanması, regreasyon alanları yapılmalı, ayrıca Yağbasan Şefliği sınırlarında bir kanyonumuz var yatırım yapılıp turizme katılabilir.

Bekir Sağır; Sağlık hususunda maalesef çok pasif kaldık. Doktor sayısı yetersiz.

Binboğali Üssün; Göksun’un ihtiyacını yöneticiler bizden daha iyi biliyor. Hepsi sözde, yazıda kalıyor. Yapacak olan zaten yapar. Bir zamanlar onlarda yönetilendi şimdi yöneticiler. 20 yıldır söylenen şey ya yapılmak istenmiyor ya da yapılamıyor. Yoksa herkesin güzel fikri çok ama yapan yok.

Birsevdadırgöksun; Emar cihazı ihtiyacı var.

Cemil Suat Kunduracı; Meyve suyu fabrikası kurulabilir.

Coşkun Tüylü; Şehir merkezinin tam ortasında kalan ve ses ve görüntü kirliliği yapan pirkethaneler bir an önce kaldırılarak yerine yeni iş merkezleri yapılabilir.

Davut Apaydın; İlçemizin kalkınması için dört yıllık bir fakültenin yapılması en az beş bin öğrenci hedeflenerek çalışma yapılmalı.

Dursun Ali Özcan; Göksun coğrafi olarak, iklim, doğallık, sosyolojik olarak da böyle çok güzel bir ilçedir. Göksun’daki projeler buna uygun olarak, tarım ve hayvancılık. Fakat bunları katma değeri yükselterek, marka değeri yüksek üretim modeli olmalı, bu mümkün güzel projeler gerçekleşmeli.
İkinci olarak Göksun turizme, yayla turizmine uygun sosyal projeler yapmalı, özellikle futbol takımları için yazları çalışabilecek uygun tesisler yapılmalı, balıkçılıkta çok önemli, ihracata dayalı projeler, gençlerle ilgili spor projeleri ev hanımları için üretim yapabileceği alanlar oluşturulmalı, onların da aileye katkı sağlayacak olması mutlu edecektir.
İŞTE TARIM HAYVANCILIK, YAZ TURIZMI, SPOR bunlarla ilgili ancak üretimi katma değeri yükselterek marka oluşturmalı.

Dursun Bolat; Göksun, Göksun’lularla, Göksun’luların fikirleri ile kalkınması gerekir. Önerim şu ki Göksun’un her köyünden çeşitli makam ve mevkilerde çalışmış emekli olmuş, ücretsiz başkan danışmanları olmalı ki, bu danışmanlara ayda bir yemekli toplantı yapılıp fikirleri bir başkan yardımcısında toplanmalı, bu fikirler doğrultusunda yeni bölgemizin gelişmesi için mükemmel projeler çıkacağını ve bu projelerin uygulandığında Göksun’un gelişeceğini inanırım. Neden mi her gün önünden geçtiğimiz halde görmediğimiz o kadar eksiğimiz var ki örneğin terminalin önündeki hayrat çeşmesi berbat kokuyor. O çeşmeden Göksun’da yaşayan kaç kişi su içer, su içen bu kokuyu bilir. Bunları dışardan gelen, çeşitli mesleklerden emekli olanlar ve tatile kendi memleketine gelenler daha çabuk fark eder.
İkincisi ana caddede yolu ayıran ağaçların arasına ufak bir demir korkuluk yapılsa, yayalar yaya geçitlerinden geçmek zorunda kalırdı.
Üç yemsanayinden hastaneye giden yoldaki akasyalar ilkbaharda budansa yaya geçmeye müsait olur. Belediye sonbahar da buduyor oda yaya geçişini zorlaştırıyor. Göksun’umuzun güzelleşeceği ve gelişmesi için çok projeler çıkacağını düşünüyorum.

Emre Kocakaya: Otopark sıkıntısı çok elzem, yazın bisikletle dahi gezmek çok zor Göksun’da. Bir de düğün salonu eksikliği var tabii. İnsanlar başkalarının gürültüsünü çekmek zorunda değil, Öyle ki hafta sonları insanların düğün gürültüsünden Göksun da durası gelmiyor.

Erdoğan Sevim; Öncelikle Göksun ilçesinin geri kalmışlığına çok üzüldüğümü belirtmek isterim. İktisadi yatırımlar yapılmadan bundan sonra da gelişmesi mümkün değildir. Tüm iş ve işlemlerde HALKın katılımı sağlanmalıdır. Aynı zamanda yapılacak ve uygulanacak projeler TEKNOLOJİK HAYATA uyumlu olmalıdır.
1-      Yayla turizmi geliştirilmeli.
2-      Tarım ilçesi olan GÖKSUN'un Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi.
3-      Kadın ve Gençlik Kültür Merkezlerinin oluşturulması.
4-      Göksun nehri ıslah edilerek ilçeye ayrı bir özellik kazandırılmalı.
5-      Mehmetbey veya Mahmutbey Köyü’nden başlatılıp, Eski Afşin Elbistan karayolu istikametinde Çardak köyüne kadar DEMİRYOLU ulaşım yapılması.
6-      Sıfır atık ve geri dönüşüm tesis kurulumu.
7-      Merkez ve bağlı köy mahallelere park. Çocuk Oyun alanı.Spor tesisi Kütüphaneler vb tesislerin yapılması.
8-      Yenilenebilir ENERJİ (Güneş ve Rüzğar enerjisi). KAMAN DAĞI bomboş. Yatarak üretim olmaz.
9-      Geçmişte var olan yeşil alan ve ormanlar kalmadı. Yantepe tepesinin acilen ağaçlandırılması.
10-  En az bir adet ilçeye ORGANİK pazar oluşturma.
11-  İlçenin eski MİMARİ kültürüne uygun (Eski GÖKSUN evleri) en azından bundan sonra yapılacak yapılara MİMARİ UYGULAMAnın geliştirilmesi.
12-  İlçede Sivil toplum kuruluşlarının çoğaltılması.
13-  İlçe ve çevresinde uygun YAĞMUR ve KAR suyu toplama havuzları oluşturma.
14-  İlçede var mı bilmiyorum. Eğer yoksa ORGANİZE SANAYİ'nin derhal kurulması.
15-  İlçe merkezi ile mahalle ve köylerde boşa akan sulara havuzlar oluşturularak sulama alanlarında değerlendirilmesi. (BOŞA AKAN HER DAMLA SU GELECEĞİMİZİN SONUNU HAZIRLAR).......
16-  En önemlisi beyin göçünü engelleyecek tedbirlerin alınması (özellikle GENÇLERİN).

Ertuğrul Atay; Üretim ne olursa pazarlanabilecek, işsiz sayısı olabildiğince çok. Şayet bir ülkenin vilayetin kalkınmasını istiyorsanız memleket için en büyük hizmet üretimdir.

Fadime Gözükara; Önce çarşı içi yolları yapılsın.

Fatih Kenger; Gurbette asgari ücretle çalışanın Göksun’a geri dönmesini isterim. Bir de binalar gelişi güzel yapılmamalıdır, ileride çok sıkıntı olur.

Fatih Yağmur; Adliye, Belediye gibi kurumların birleştirilip biraz merkezden dışarıya yeniden inşa edilmelidir.

Ferhat Sahan; Harbiye Mahallesi, kömür caddesinin ve ayriyeten belediye hizmet araçlarının çalıştığı yol, yani eski Kanlıkavak yolunun acil yapılması lazım.

Gökhan Koyuncu; Göksun’u Göksun yapan en önemli unsurlardan biri tarım arazileri. 1982 yılında başlayan ve 1985 yılında tamamlanan sulama sistemleri ile 50 000 dönüm alan sularken şimdi ne yazık ki sistemlerin iflas etmesi sonucu ve ömrünü tamamlamış olması nedeniyle sulanabilir arazi 7 bin dönüme düşmüş ve düşmeye devam ediyor. Eğer tarlada su olmaz ise çiftçi şehre göç eder. Yetkililer bir an önce ovayı sulatmalı. Göksun su cenneti ama maalesef su boşa akıyor biz bakıyoruz. Vakit kaybetmeden bir an önce çözüm üretilmeli. Salyan barajına hız verilmeli. Unutmayalım üretim olmadan memleket olmaz, üretim için tarım ve hayvancılık şart, sulanabilir arazi şart, bence çok geç kalmadan bir an önce müdahale edilmeli.

Gülseren Cihan; Düğün salonu ihtiyacı var.

Hacı Demir; 20 yıldır Kayseri'deyim Göksun hep aynı Göksun Tek fark üç beş tane daha bina yapılmış olması üretim, üretim, üretim başka alternatifi yok. Bir de Göksun’umuza has doğa turizmi olabilir.

Hacı Hasan Karslıoğlu; Yolçatı - sanayii arası, Kayseri yolu kuzey tarafı altyapı sıfır, yağmur yağdığı zaman evler su içinde. Allah rızası için ilgilenen kimse, sorumlu kimse konuya el atsın.
 
Hamza Çapar; Kayabaşı ve Tepebaşı Mahallesi hemen kentsel dönüşüme alınmalı ya da eski tarihi evler yapılmalıdır. Ayrıca özel sektör teşvik edilmeli. Gençlerimiz göçe zorunlu olmamalı. Tarım alanları düzensiz yapılaşmamalı.

Hayrettin Önder; Göksun her şeyden önce kendi değerlerine sahip çıkacak bu her değer olabilir.

Hayri Öner; Göksun-Tufanbeyli-Tomarza-Kayseri yolu yapılırsa Göksun kalkınır, ayıca Göksun-Kadirli yolu yapılırsa yaylacılar akın ederler.

Hediye Yıldırım; Gençlerimiz tatilde geldiklerinde çok sıkılıyorlar. Dil kursları, klasik sanatlarla ilgili kurslar, müzik, resim kursları olabilir. Göksun'un oldukça güzel bir doğası var, ancak gezenlerin faceden paylaştıklarıyla görebiliyoruz oraları, makul fiyatlarla gezi programları olabilir.

Hüseyin Güzel; Doğalgaz getirilmeli.

Hüseyin Karaduman; Çok eksiğimiz var. Daha önemli olanları var. Fakat kayak merkezi düşünülmüştü, hatta belediye tarafından tanıtım amaçlı Kurugöl’de festivalide yapıldı. 7 kuyulara açılınca galiba vaz geçildi içimizde uhde kaldı profesyonel olmazsa da büyük olmazsa da amatör küçük hatta mini bir kayak pistimiz olsa, bakarsın talep artar, kayak pistini büyütürüz. Göksun’a gelir olur. 7 kuyular sezonu 1 nisanda kapatıyor bizde 1 mayısta kapatırdık. Birde kreş meselesi var öyle her mahalleye de gerek yok bir mahalleye yeter mevcut kreşler yazın kapalı, Göksun’da da küçümsenmeyecek kadar kadın çalışanımız var.

İbrahim Güç; Bence o güzelim tarım arazilerine yapılan o evleri yıkmalı. Tepebaşı’na bir Göksun daha yerleşir daha güzel bir Göksun olur.

İsmail Kenger; Bizim Yenimahalle’mize bir taziye evi çok güzel olur.

İsmail Peltek; Göksun da yapılması gereken birinci öncelik BEN duygusunu bırakıp BİZ olmasıdır.
Sağlık konusu çok büyük bir sıkıntı. Tıbbı bitireni işsiz kalmasın diye Göksun’a göndermişler.
Diğer bir konu Göksun özellikle elma yetiştiriciliği konusunda önemli bir ilçe. Bunun reklamı yapılmalı ve bunun üzerine meyve suyu fabrikası kurulabilir.
Orman bakımından ne kadar yeterlidir bilmiyorum ama kereste fabrikası gibi istihdam sağlayacak bir iş kolu kurulabilir.
Göksun’un gençlerine istihdam konusunda yol yapımı için gelen şantiye beklememeli.
Diğer bir husus Göksun’da hava şartları malum bu sebeple tarım pancar ve çekirdek tarzı ürünlerde yoğunlaşıyor. Göksun toprağı çok verimli toprak analizleri yaptırılıp başka ürünler yetiştirilir mi bu yapılabilir.

Gülseren Cihan; Bir an önce düğün salonu istiyoruz.

Kadir Kıraç; Bir zaman Almancılar kereste üzerine bu kooperatif kurup, ham kereste işlemesi yapmışlardı. Aynı şekilde bir kooperatif kurulup, ham kereste, palet üretimi, ağaç ev, kamelya. vb. işler yapılabilir. Yani işçi istihdamı yaratmak, üretim yapmak gerekir diye düşünüyorum. İş ortamı yaratılırsa, diğer işleri zaten özel şahıslar yapar.

Leyla Peltek Bağcı; Yeni mahalle rezalet durumda, sebze pazarı iğrenç durumda, hayvan pisliği, her mahallede balkonlarda oturulmuyor, sokaklar kirden geçilmiyor. Doğalgaz hayal gibi bir şey Göksun’a bir el uzatılır. fırınlar denetlensin, manavlar içler acısı, Göksun halkı eşit görülsün,

Mahmut Korkmaz; Göksun'umuz için ne yapsak azdır. Benim dileğim de şudur: Göksun merkez coğrafi olarak düz bir ovada kurulu. Bu nedenle kanalizasyon sistemi iyi çalışmıyor. Birçok evin ve mahallenin problemi var. Yeni bir kanalizasyon projesi üzerinde çalışıldığını duydum. Bu çalışmanın hızlandırılması için gayretlerinizi rica ederim.

Mehmet Sakça; Yaylalarına elektrik götürülmeli

Mehmet Selami Kenger; Göksun meysu olabilir buradaki elmalar başka yerlere gidiyor, elma sirkesi fabrikası da olabilir. Kaleboynu yanında bir zaman bir fabrika vardı, satın alınıp elma sirkesi ve meyve suyu fabrikası yapılmasın lazım. ÇARDAK, ERİCEK, KANLIKAVAK GIBI YERLERDE ELMA BAHCESI çok değerlendirmek lazım.

Mesut Sağır; Araç muayene istasyonu tüvtürk, hastanemize emar ve de doktor.

Metin Değirmenci; Bu fikirlerin paylaşılacağı bir toplantı düşünülebilir mi acaba?

Mustafa Yalçın; Güzel Göksun’umuza 4 yılık üniversite düşünürseniz iyi olur eksik bence. 4 yıllık üniversite yapılırsa Göksun’umuz canlanır diye düşünüyorum.

Mustafa Yaşar; Eğitim üzerine çalışmalar yapılmalı. Kız-erkek yurtlarının sayısı artırılmalı ve liselerde taşımalı eğitime son verilmeli. Teknolojik gelişmeler ile okullarımız donatılmalı, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 vizyonu kapsamında dernekler, iş adamları ilçemize sahip çıkmalıdır. Bilgisayar sınıfları, dil laboratuvarları oluşturulmalı, fen laboratuvarları zenginleştirilmeli, robotik kodlama sınıfları ilçemizde şuan bir okulumuzda mevcut bu çalışma tüm okullarımıza yaygınlaştırılmalıdır.

Mükremin Saraç; Göksun nüfusunu artıracak projeler üretilmeli, turizm, eğlence, sosyal tesisler, buna benzer yerlere ağırlık verilip görselliği insanların cazibelerini çeker hâle getirmek. Çevre iller ve ilçelerden, özellikle Afşin ve Elbistan’dan göç sağlamak. Afşin-Elbistan yolunu gerekirse çok ucuza taşınabilir bir taşıma çareleri düşünmek, buradaki maaşlı memurları Göksun’da yaşamağa cazip hale getirmek. Bu hem Göksun esnafını rahatlatır hemde emlâk alım satımına ivme kazandırır. Bu yerlerde yaşayanlar malûm hava kirliliğinden muzdarip, özellikle TKİ çalışanları şartlar uygun hale gelirse neden olmasın.

Nurettin Köşker; Acil çok acil diyaliz merkezi

Osman Bozkurt; Maalesef en büyük sorun işsizlik acilen bir fabrika bütün millet işsiz ve üretim yok ve köyler yürek yakan köylerin ulaşım sorunu, hemde başlı başına mesela Korkmaz, Çardak ve  Ericek buralara düzenli olarak halk otobüsü en az saatte bir olsun.

Ömer Yıldız; Güzel bir çalışma başlatma gayretindesiniz ama maalesef böyle gelmiş böyle gitmez diyecek bürokrat ve siyasetçilere ihtiyacımız var, onlar kımıldamazsa bir arpa boyu ilerlemez, özel sektör betonlaşma gayretinde.

Sedat Akyıldız; Güzel bir meydana ihtiyacı var kaymakamlık yıkılarak ulu caminin önüne trafiğe kapalı güzel bir meydan olabilir.

Selma Dal; Merkezin kentsel dönüşüme geçmesi ve yolların genişlemesi daha güzel birer caddeler sokaklar oluşturulması lazım.

Serdal Karpuzcu; Önce sanayi kuruluşlarının Göksun’da açılması ve çoğaltılması çok acil, iş iş ve de yatırım Göksun’a yapılmalıdır.

Serhat Akpınar; Kapsamlı büyük bir hal yapılmalı, belediye iş merkezinin orada köylüler perişan oluyorlar ürettiklerini daha güzel ve temiz bir ortamda satsınlar ve bu haftada bir değil hergün olsun bu şekilde üretimde artar

Serkan Gök; Fabrika bacalı, bacasız gençlerimize iş imkanı.

Servet Hüseyin Çakar; Maalesef işsizlik iş imkânı ne olursa olsun bir iş imkânı olmalı. Göksun'da o iş bu iş fark etmez.

Sevgibaris Sevgibaris; İş yerlerini şehir çıkısına taşıyın Avrupa’da öyle.

Şahbender Türk; Göksun’umuza en önemli yapılması gereken hizmet otoparka ihtiyacı var.

Tamer Yaşar; Yaz ve Kış turizminin daha aktif hale getirilmesi için birşeyler yapılabilir. Tabii Göksun yolumuzu da biran önce artık bitirmek.

Yavuz Türk; Bence Göksun halkının birbirini tutması birlik beraberlik içinde olmaları lazım, eğer gerçekten beraber olurlarsa Göksun kalkınacaktır. İnsanların çalışma azmi olmalı her şeyi devletten beklememeliyiz, birleşip kooperatifler oluşturmalıyız, bunların bünyesinde fabrikalar açmalıyız, meyve bahçelerini genişletip meyve suyu, sirke v.b. fabrikaları, ayriyeten küçükbaş ve büyük baş hayvan üretimini çoğaltmalıyız. Bunlar da şehrin dışında insanları rahatsız etmeden mandıralarda yapılmalı. Eğitimi güçlendirmeliyiz. okumayan kimse kalmamalı cahilliğe son verilmeli, okumuş cahiller olmamalı yani kısacası birlik ve beraberlik içinde Göksun’u kalkındırmalı, bence önce eğitim ve Göksun’u sevmek

Yunus Emre Yıldız; HOLLANDA tarım politikasından küçük bir kısım.

Yüksel Kunduracı; Tabii ki önce üretim ve istihdam altyapısını oluşturmak. Düğün salonu da acil ihtiyaçlardan biri mandıracılık ta soğukhava deposunda olduğu gibi belediye öncülük ederse sonrasında özel sektör el atar sanıyorum 'özel sektör tam donanımlı düğün salonunun ilçemize pahalı geleceğini düşünüyor. Yüzme kursları. Her çocuğun öğrenmesi gerekiyor.

Zeki Kengeroglu; Acil doğalgaz, K.Maraş’ın en soğuk ilçesi, kapalı pazar yeri, yayla turizmi, otogarın daha güzel bir düzene getirilmesi lazım.

Zeynep Köker; Göksun'da kış ve kar çok uzun bir zaman kalıyor. Dağlarda yazın bile kar mevcut. İklim olarak kış turizmine çok uygun. Eğer burada bir kayak merkezi ve kış turizmi ile ilgili tesisler yapılmış olsa; kışın bile gelen misafirler olur. Esnafın, otelcilerin, ulaşım hizmeti yapanların yüzleri güler. Göksun halkı zaten, güzel ve temiz Anadolu misafirperverliği ile karşılar gelenleri. Her şey birbirine bağlı, zincirleme olarak canlanır. Gelenlerde,yöreyi tanır ve tanıtırlar. Bir çok iş alanı açılır, gençlere diye düşünüyorum. Göksun'un yazı kadar kışıda çok güzelleşir. Bu kadar güzel kar ve kış Uludağ'da bile kalmadı,

Sosyal medyada yapılan son duyuruya eklenen öneriler aşağıda yazılmıştır.

Abdurrahman BAKICI: Göksunumuza derhal ivedilikle Kayseri, Malatya, Maras bağlamında tren yolunun gelmesi gerekir. 

Ahmet DEMİR: İyi çalışmalar dilerim. Göksun ilçemizde insanların çalışabileceği fabrikalar açılmasını istiyoruz. Göksun ulaşımın kolay olduğu bir şehir İş insanlarımızın dikkatini çekmesi dileğiyle.

Ali DOĞAN: Yıl 1958 çocuktuk, Yıl 2019 oldu hala GÖKSUN - KAHRAMANMARAŞ yolu bitirilemedi..Sevgili Hocam sende çok iyi biliyorsun,,,Şehir Merkezi İlçeleri pek sevmezler...Biz yine elli sene bekleyelim..

Yeşil yayla Göksunumuzun bu tren yoluyla çehresi değişir. Ticari ve turistik olarak değeri artacak ve canlanacaktır. Sivastan, isdemir demir çelik fabrikasına demir madeni Adana üzeri değil Maraş üzeri yol kısalacaktır.

Sayın büyüklerimizin bu konu üzerinde yoğunlaşmasını arz ederiz saygı selam bizde olsun deriz.

Cihangir CK: Çalışmanızı taktir ediyorum.

Raporu okudum bir çok konu yazılmış.

Hastane konusu maalesef birilerinin arazisi kıymetlensin diye o tarafa yapıldı. Kimse ses çıkarmadı. Merkeze alırlar mi bilmem ama keşke alınsa.

Kış turizmi muhakkak olmalı. Ve andırın yolu bir an önce açılmalı

Cuma BAĞCI: Göksun'un doğal güzellikleri bir an önce iç ve dış turizme tanıtılmalı, yerli halka yeni bir gelir kaynağı sunulmalı.

Vericinin olduğu berit dağına teleferik sistemi kurulup maraş merkezden yaz sıcaklarından kaçanlara yönelik alan oluşturulmalı.

Kışın da aynı alanda kurulacak bir çok kayak pisti ile farklı bir alanda ilgi odağı yapılmalı,

Ayrıca yamaç paraşütü ile desteklenmeli.

Zamanında coşkun akan derelerimiz tekrar canlandırılıp rafting tutkunlarına sunulmalı,

Bölge de yetişen elmayı üreticiye destek ile tüm dünyaya yönelik üretime geçilmeli.

Kızılcık mahallesinde bulunan içme suyu daha verimli hale getirilmeli.

Tabi bunları yapacak iyi bir başkana ihtiyaç var önce

Duran ZIBA: Göksunlular olarak Göksun adına kurulan derneklere ve oluşumlara sahip çıkılması ve ön planda tutulmasıdır, önerimiz budur.

Fevzi CENGİZ: Yapılmak istenenler fevkalade işler ama öncelik sağlık ve ulaşım olmalı ve turizm canlandırılmalı.

Mahalli üretimlerin teşhir ve tanıtımına ağırlık verilerek yöre halkının gelirleri artırılmalı ve kooperatifçilik teşvik edilmelidir.

Sağ sol görüş farklılıkları bir tarafa bırakılarak bütünlük içinde Göksun ve Göksunluluk öncelik olmalı.

Hüseyin KARADUMAN: Emeğinize sağlık okuma alışkanlığım olmadığından uzun okumayı sevmeyen ben arada ilgimi çeken olduğunda uzunda olsa kelime atlamadan okuyorum yazılacaklar yazılmış söylenecekler söylenmiş her fikir birbirinden güzel ayrıca fikir beyanında bulunanlara da teşekkür ederim inşallah  bir sonuç elde edilir ve Göksun da değişen bir kaç bina eklenmesi ile göç alan yer değil göç veren yer immajından Göksun’umuz kurtulur.

Memleketimiz kış memleketi rahmetlik Zekeriya Köroğlu zamanında yeraltı tuvaletimiz ve abtest alma yerimiz vardı, aynısının tekrar yapılması, çarşıda abdest alanlar için iyi olmaz mı?

Birde paşa pınarımı özledim Mehmetbeyden su doğruca klorlamadan paşapınarımıza gelse iyi olmaz mı?

Elazığ da gördüm her mahallede köy çeşmesi var dağdan gelen su imiş klorsuz millet çeşme başında kuyruğa giriyor bizim burada ramazan ayında çoban çeşmeye yığıldığımız gibi.

Birde şebeke suyumuzun temin edildiği kaynağın üzeri kapatıldı. Dünyanın her yerinde açıkken bizde neden kapalı ( tam sayıyı bilmiyorum havalandırma için baca misali birşeyler var ama yeterlimi ) yüksek müh Aslan Özmen bey kapalı olmasını doğru bulmuyor, eğer kapalı olması yanlış ise bu yanlıştan dönülmeli.

Mamresh Wumar:  Maraş ve Kayseri gibi iki sanayi şehrinin ortasında sanayileşmeden durmak garip değil mi?

İki şehre yan sanayi desteği dahi verse epey istihdam sağlamaz mı?

Endüstriyel ölçekte tarım işletmeleri de "gerçek" kooperatifler aracılığı ile oluşturulabilir ve yine istihdama destek sağlar, dışa göçü durdurur.

 

Mehmet BEKTAŞ: Acilen sanayi kavşağının ve girişinin düzenlenmesi, sanayi esnafının yabancı müşteri ve misafirlere daha iyi hizmet vermesi için şart. Neden bizimde üst köprülü bir kavşağımiz olmasın? Ana yol trafiğini etkilemeyen daha güzel bir görüntüye sahip, daha güzel ve kullanışlı bir kavşak yapılabilir,

Mehmet DURAN: Belediye, valilik, orman dairesi 3 ortaklaşa bir projeyle mera ve satın alınmayan arazi boş dağlara yöremizin meşhuru ceviz dikmeli, hem halk hem örnek bir proje olup halk teşvik edilir bakımı hasadı kolay getirisi çok iyi...

Osman ACER: Çalışma raporu Harika olmuş eline bilgine yüreğine sağlık takipçi olmamız.

En yetkili ve etkili yük sizlerde görünüyor.

Ömer FARUK: Göksun’umuza biran önce doğal gazı getirmek çok daha iyi olsa gerekir.

Özcan KOCA: Köye dönüş projeleri hazırlanıp desteklenmelidir.

Ramazan KOYUNCU: Andırın yolunu açtıracak yiğit millet vekili bulursanız açılır.mevcutların gücü yetmez Maraş siler onları

Sinan KOSKA: Kahramanmaraşın Göksun ilçesi 4 bölgeyi birbirine bağlayan tam bir geçiş güzergahı, ancak bu zamana kadar Göksun gereken değeri görmemiştir.

Yapılacak olan Sinop Hatay yolunun biran evvel açılması o yol Göksun için değerli bir yol.

Elbistan yolunun yapılması tünellerin bitirilerek tünelin bir an önce ana yola bağlanması (ciflik yolu geçici) Göksun elması çardak elmasının gereken tanıtımı yapılarak buraya bir meyve suyu fabrikası yapılması.

Yaz turizmi için yaylak diye tabir ettiğimiz Adana Gaziantep Adıyaman’dan gelen ve yazı burda geçirmek isteyen misafirler için evlerin yapılması,

Alabalık tesislerinin geliştirilerek mesire alanlarının daha güzel hale gelmesi ve çoğaltılması metruk bina ve eski yapıların yıkılarak imarlarının yapılması,

Sulama islerinin daha geniş hale getirilerek tarımın desteklenmesi kış turizmi için Göksun bulunmaz nimet ama bir kayak merkezinin olmaması büyük eksiklik.

Bunlar giderildikten sonra Göksun hem gelişim hem ticaret hem de iş olanakları için güzel bir ortama sahip olacaktır bunlar benim görüşlerim saygı ve selam ile

Yağmur Sesi: Güzel yorumlar yapılmış  ben ulu camii de kadınlar namaz kılma bölümü olmamasına şaşırmıştım. Ulu büyük demek oysa..

Zeyit KOCA: Göksun için önce, birbirini yemeyen, çekemeyen, dedikodu-gıybet yapmayan, anlayışa, kaynaşmaya, kardeşliğe dayalı bir anlayışın yerleştirilmesi elzemdir.

Mevcut siyasi yapı halkın yumuşak karnı olan(maalesef kendi eserleri) bu zafiyet ten beslenmektedir.

Eğitimden, kültürden, sanayiden, her türlü gelişmişlikten yoksun bırakılarak, üç beş yancı ve çıkarcının istismarından kurtarılmalıdır.


Sosyal medya üzerinden düşüncelerini paylaşan Göksunlu hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.
 
 GENEL OLARAK GÖKSUN İLE İLGİLİ PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;
 
1.SAĞLIK
 
Sağlıklı fertlerden sağlıklı toplumlar meydana gelir. Hastalıklara karşı önleyici tedbirler almak, erken teşhis ve tedavi imkanlarını geliştirmek büyük önem arz etmektedir. Şehirler planlanırken sağlık hizmetleri öncelikli olarak ele alınmalıdır.
 
a)      DEVLET HASTANESİ VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ
                                                            
Özellikle kış aylarının ağır geçmesi ve yaz aylarında da nüfus yoğunluğun artması nedenleriyle halkımız teşhis ve tedavi işlemlerinin Göksun Devlet Hastanesinde karşılamak istemektedir. Tüm branşlarda uzman doktorun yeterli sayıda olması ve MR gibi teknolojik cihazların yeterli ve çalışır halde olmaları büyük önem arz etmektedir.
Hastanenin ilçe merkezine bir hayli uzak olması nedeniyle ulaşım açısından problem yaşanmaktadır. Hastane yakınında eczane bulunmamaktadır. Bu durum ilaç alacak hasta ve yakınlarını mağdur etmektedir. Hastanede çalışanlar, hastalar, hasta yakınları ve vatandaşlarımız hastanenin konumundan çok büyük oranda şikayet etmektedirler. Özellikle batı, güney ve doğu mahallelerinde ikamet eden vatandaşlarımız ciddi anlamda ulaşım sıkıntısı yaşamaktadır. Gün içinde her saat başı sanayi sitesinden başlayarak hastaneye kadar gidip gelinecek şekilde ücretsiz taşıma sağlanmalıdır.
Kesin çözüm ise Hastane Binasının daha merkezi (eski yeri uygun) bir yere inşa edilmesi ve mevcut binanın üniversite bünyesinde değerlendirilmesidir.
Aile Sağlığı Merkezlerinin sayısı arttırılmalı, vatandaşlarımızın Aile Hekimine ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.
 
b)DİYALİZ MERKEZLERİ
 
Diyaliz hastalarımız için ilçemizin doğu ve batısında belirlinen noktalarda Diyaliz Merkezleri kurulmalıdır.
 
2.EĞİTİM
 
Göksun’da doğmuş her çocuk ve ailesi ‘okumak’ zorunda olduğunu bilir. Devletimizin çok önemli makamlarında bulunmuş çok sayıda siyasetçimiz ve bürokratlarımız vardır. Çocuklarımız da iyi bir eğitim alarak, büyüklerinin izinden gitmeyi hedeflemektedirler.
Ancak son yıllarda Göksun İlçemiz ortaöğretim sınavlarında arzu edilen sıralamada yer alamamaktadır. İlçe merkezinde yeterli iş imkanı olmadığı da göz önüne alındığında, çocuklarımızın çok iyi derecede eğitim almaları, sınavlarda başarılı olmaları ve kaliteli üniversitelerde okumaları çok büyük bir önem kazanmaktadır.
  
a)      ORTAÖĞRETİM
 
Eğitim üzerine kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapılmalıdır. Kız ve erkek yurtlarının sayısı ve kapasitesi artırılmalı, liselerde taşımalı eğitime son verilmelidir.           Teknolojik gelişmeler ile okullarımız donatılmalı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyonu kapsamında dernekler, özel sektör ve iş adamları okullarımıza destek vermelidir. Bilgisayar sınıfları, dil laboratuvarları oluşturulmalı, fen laboratuvarları zenginleştirilmeli, robotik kodlama sınıfları tüm okullarımızda yaygınlaştırılmalıdır.
Çocuklarımızın girdiği sınavlarda daha da başarılı olması için okullarda ve ilgili kurumlarda gerekli tedbirler alınmalı, başarılı il ve ilçeler incelenerek örneklemeler yapılmalıdır. Kurslar daha verimli hale getirilmelidir.
 
b)     FAKÜLTE AÇILMASI
 
Göksun Meslek Yüksekokulu yerleşkesi fakülteler açılabilmesi amacıyla büyük yapılmıştır. Özellikle Göksun’umuzun coğrafi, kültürel ve ekonomik yapısına uygun 4 yıllık fakülteler açılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. 4 Yıllık fakülteler Göksun’umuzun gelişimine ve göçün önlenmesine de büyük katkı sağlayacaktır.
 
c)      KÜTÜPHANELER
 
Büyük mahallelerimiz öncelikli olmak üzere, ortaöğretim okullarının bulunduğu yerlerde bilgisayar ve internet destekli kütüphaneler kurulmalıdır. Kitap bağış ve toplama kampanyası düzenlenerek kütüphanelerin kitap ihtiyacı karşılanmalıdır.
 
d)     POLİS VE JANDARMA OKULU VE ASKERİ BİRLİK
 
Göksun İlçemizin ulaşım kolaylığı da göz önüne alınarak Polis Meslek Yüksekokulu, Astsubaylık - Uzman Çavuşluk Okulu ya da Alay - Tabur seviyesinde Askeri Birlik kurulması planlanmalıdır.
 
e)      YAZ KURSLARI
 
Okulların tatile girmesi ve tatil için gelen ailelerin Göksun’a gelmeleri sonucu sayısı artan çocuklarımızın, boş vakitlerini verimli olarak değerlendirmeleri için dil kursları, klasik sanatlarla ilgili kurslar, müzik kursları, resim kursları, yüzme kursları ve güreş kursları açılmalıdır. Spor aktiviteleri ve geziler de planlanmalıdır.
 
3.ULAŞIM
 
Göksun, Güney-Kuzey-Doğu istikametindeki yolların kavşak noktası konumundadır. Bu stratejik komun yeteri kadar değerlendirilememektedir. Ulaşım kolaylığı ve konumu Göksun için hayati bir öneme sahiptir.
 
a)      KARAYOLLARI
 
Göksun – Kahramanmaraş Karayolu, devletimizin tüm imkanlarını seferber etmesi, siyasetçilerimizin ve halkımızın da yakın takipleri neticesinde bitirilmek üzeredir. Yapılan bu hizmet takdire şayandır. Göksun’umuz için de çok büyük bir öneme sahiptir. Göksun adeta yolların kesişim noktası haline gelmektedir.
Ancak Göksun ovasında Kahramanmaraş – Kayseri ve Elbistan Karayollarına bağlantıyı sağlayacak “Çevre Yolları” henüz yapılmamıştır. Çevre Yolu Göksun’umuzu çevreleyecek şekilde yapılmalıdır. Yani Doğu – Batı bağlantısı da çevre yolu ile karşılanmalı, şehirlerarası araçlar Göksun’un içine girmemelidir.
Kahramanmaraş istikametinden Göksun’a gelen araçlar için, son tünel çıkışından itibaren, sağ taraftan Elbistan Yolu (Yem Fabrikası) – Ortatepe – Hacimirza - Çağlayan istikametinden ve sol taraftan da Aslanbey Çiftliği – Öşüngele – Sanayi istikametinde Göksun Kayseri Karayoluna ulaşım sağlanmalıdır.
Göksun - Göynük Mahallesi – Tufanbeyli – Develi – Kayseri Karayolu’nun açılması da Göksun’a ayrı bir değer katacaktır.
Göksun – Andırın Karayolu’nun genişletilmesi ve standartlarının arttırılması yönünde yapılan çalışmaların tamamlanması Çukurova’ya bağlantıyı daha sağlıklı ve faydalı hale getirecektir.
 
b)     ŞEHİR İÇİ YOLLAR
 
Kış aylarının ağır geçmesi ve alt yapı çalışmaları nedeniyle şehir içi yollar sürekli olarak tahrip olmaktadır. Altyapı çalışmalarının birleştirilmesi suretiyle farklı zamanlarda yolların bozulmasının önüne geçilmeli ya da iş bitiminde acil olarak düzeltilmelidir. Kış aylarından sonra, ilkbahar aylarında yama işlemi de yapılmalıdır.
Şehir içi yolların orta refüjlerinde yer alan ağaç ve ağaççıkların budama ve bakımları düzenli olarak yapılmalı, boşluklara fidanlar dikilmeli, yaya geçiş yerleri düzenlenmeli ve yaya geçişleri haricinde fidan aralarından geçişleri önleyecek tedbirler alınmalıdır.
Ayrıca özellikle iki büyük caddede ‘Tek Yönlü Trafik’ uygulamasına geçilmeli, yol kenarları tek sıra park yapılacak şeklinde düzenlenmelidir. Alternatif yolların standartları arttırılarak şehir içi trafiği rahatlatılmalıdır.
Yaz aylarında akşam saatlerinden itibaren sabah saatlerine kadar, ilgili birimlerce belirlenecek güzergahlar trafiğe kapatılarak vatandaşların cadde boyunca alışveriş ve gezi yapmaları sağlanmalı,  trafiğe kapalı caddelerde turizme dönük çalışmalar yapılmalıdır.
 
c)      HAFİF RAYLI SİSTEM
 
Mehmetbey Köyü’nden başlatılıp, şehir içi – terminal kavşağı – hastane – üniversite - eski Afşin - Elbistan Karayolu istikametinde Çardak Mahallesine kadar ‘Hafif Raylı Sistem’ planlanmalıdır. Bu raylı sisteme bağlantılı olarak Taşoluk – Değirmendere hattı da düşünülmelidir.
 
 
4.TARIM VE HAYVANCILIK
 
Tarım ve Hayvancılık, Göksun ekonomisinin iki ana temelidir. Özellikle dış göçü önleyecek en önemli sektördür.
 
a)      SULAMA TESİSLERİ
 
1982 yılında başlayan ve 1985 yılında tamamlanan sulama tesisleri, 50 000 dönüm alanı sularken, şimdi ne yazık ki tesislerin eski ve hasarlı olması sonucu ve ömrünü tamamlamış olması nedeniyle sulanabilir arazi 7 bin dönüme düşmüş ve düşmeye devam etmektedir. Söz konusu sulama tesisleri acilen yenilenmeli ve su israfının önüne geçilerek, su israfı önlenmeli ve çiftçimizin daha fazla sulu tarım yapabilmesi sağlanmalıdır.
 
b)     TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMAMASI
 
Tarım arazileri hiçbir zaman ve hiçbir sebeple imara konu edilmemelidir.
 
c)       ARICILIK, BALIKÇILIK VE KÜMES HAYVANCILIĞI
 
Göksun çevresinde yer alan vadi ve dağlarda endemik ve bal üretimine uygun bitki çeşitliliği bulunmaktadır. Değişik rakımlarda ve farklı bitki çeşitliliği barındıran alanlarda Bal Ormanları planlanmalı ve arıcılık desteklenmelidir.
 
Kümes Hayvancılığı (kaz, tavuk, ördek, hindi) teşvik edilmelidir.
 
Göksun’un balık üretimine son derece uygun olan akarsularında, alabalık başta olmak üzere balıkçılık teşvik edilmeli ve derelere balık yavruları atılarak, eşşiz doğası eşliğinde  “Balıkçılık Sporu” geliştirilmelidir.
 
d)     HAYVANCILIK
 
Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık teşvik edilmeli, modern mezbahane kurulmalıdır.
 
5.SANAYİ
 
Göksun bir sanayi merkezi değildir. Ancak coğrafi konumuna uygun olarak sanayi tesislerinin kurulması büyük önem arz etmektedir.
 
a)      AHŞAP ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ VE PAZARLAMASI
 
Göksun orman alanları ve emval üretimi açısından da önemli bir konumdadır. Ahşap sektörünün geliştirilmesi önem arz etmektedir. İşlenmiş ve işlenmemiş orman emvali alım satımı ile ilgilenen esnaflarımız teşvik edilmelidir.
 
b)     TARIMA DAYALI SANAYİ
 
Meyveciliğin geliştirilmesi ve kooperatifleşme teşvik edilerek üst birlikler oluşturulmalıdır. Böylece çiftçilik teşvik edilmeli ve pazar imkanlarının arttırılması gerekmektedir. Yeterli kapasiteye sahip Soğuk Hava Depoları yapılmalıdır.
Meyvecilik ve tahıl ürünleri başta olmak üzere, tarıma dayalı sanayileşme teşvik edilmelidir. Meyve suyu üretim tesisleri kurulmalıdır.
Tarım Aletleri Üretim Sanayii geliştirilmelidir.
 
c)       ORGANİZE SANAYİ
 
Oto Sanayi Sitesi orta vadede yeterli olmayacaktır. Genişletilmesi, modernize edilmesi ve geliştirilmesi için alan planlaması yapılmalıdır.
Oto sanayi yanında sabit Araç Muayene İstasyonu kurularak farklı bir gelir unsuru oluşturulmalıdır.
Tekstil Şehri olan Kahramanmaraş’ımızla organize olarak tekstil alt tesisleri planlanmalıdır.
Sanayi Tesisleri şehir dışında organize bir şekilde yerleşmesi planlanmalıdır.
Doğru ve kapsamlı bir planlama ile Organize Sanayi kurulmalıdır.
 
d)     YENİLENEBİLİR ENERJİ
 
Güneş Enerjisi (HES) ve Rüzgar Enerjisi (RES) kurulması teşvik edilmelidir.
 
6.ŞEHİRLEŞME
 
Şehirleşmek; insan ve toplum hayatını, en kolay yoldan verimli hale getirmektir. İnsanın yaşam kalitesini artıracak tedbirler almaktır. Hayatı daha yaşanılır hale getirmek, kolaylaştırmak ve mutlu insanların sayısını çoğaltmak asıl amaçtır. Şehri geleceğe taşımanın yolu doğru ve uzun vadeli kararlardan geçer.
 
a) KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONU :
 
Tepebaşı, Köprübaşı ve Kayalık Mahallelerimiz ile Karlık mevkiisi başta olmak üzere Kentsel Dönüşüm planlanmalıdır. Çok katlılığa müsaade edilmemeli, yatay mimariye izin verilmelidir. Ayrıca tarihi ve kültürel değere sahip konak ve binalar aslına uygun olarak restore edilmeli ve turizme kazandırılmalıdır.
 
b) OTOPARKLAR VE DOLMUŞ DURAKLARI
 
Özellikle yaz aylarında nüfusun artması ile çarşıda ciddi olarak otopark sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu sorun gelecek yıllarda daha da artacaktır. Şimdiden tedbirler alınmalı ve planlamalar yapılmalıdır.
Şehir içi ve dışı dolmuş durakları da modernize edilmelidir.
 
c) TOKİ
 
Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız öncelikli olmak üzere, TOKİ ile birlikte konut ihtiyacına dönük çalışmalar yapılmalıdır.
 
d) MAHALLE SERVİSLERİ
 
Uygun güzerğahlar belirlenerek, her gün belirli saatlerde mahallelerimize servis konulmalıdır. Bu sayede Göksun’da canlılık sağlanacaktır.
 
 
e) OTOGAR
 
Mevcut otogarımız modernize edilmelidir.
 
e)       DOĞALGAZ
 
Göksun’a acilen doğalgaz getirilmelidir. Doğalgaz konusu çok acil ve olmazsa olmaz ihtiyaçların başında gelmektedir.
 
f)       KAPALI PAZAR YERİ
 
Kışın soğuk, yazın ise yakıcı ve sıcak olması, sağlıklı bir ortamda pazar alışverişinin yapılabilmesi için mevcut Pazar Yeri’nin üzerinin kapatılması ve Göksun’umuzun doğu tarafında da Kapalı Pazar Yeri açılması gerekmektedir. İleriki yıllarda, her iki Pazar Yeri’nde farklı günlerde olmak kaydıyla haftada iki gün pazar kurulması planlanmalıdır. Pazar Yerleri mahallelerin kenar kısımlarda kurulmalıdır.
 
g)       ORGANİK ÜRÜN (KÖYLÜ) PAZARI
 
Göksun organik ürünler açısından çevre il ve ilçelerden rağbet gören ve yolların kesişim noktasında yer alan bir ilçedir. Göksun Küçük Sanayi Sitesi civarında ve karayoluna yakın bir alanda Organik Ürün (Köylü) Pazarı kurulmalı ve bu pazarın her gün açık olması sağlanmalıdır. Köy Muhtarlıklarımıza tahsis edilen bölümlerde, organik olarak üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerimizin satışı, üretici köylülerimiz tarafından yapılmalı Belediye tarafından yapılan denetimlerle bütün köylerin bu pazara katılımı sağlanmalıdır. Kooperatifleşme teşvik edilmelidir.
 
ı) DERELERİN ISLAHI
 
Göksun İlçemizin içinden geçen dereler ve kenarları ıslah edilmelidir. Özellikle Kuzey - Güney istikametinde akan ve Göksun’u ortadan ikiye bölen, Göksun Belediyesi önünden geçen Göksun Çayı’nın kenarları başta olmak üzere, Türbüzek ve Kömür Çay’larının kenarları yürüme ve bisiklet yolları, oturma bankları, kamelyalar, piknik alanları ve eğlence yerleri şeklinde düzenlenmelidir.
 
h)       SPOR SAHALARI, PARK VE BAHÇELER
 
Her mahalleye, alan ve kapasitesi göz önünde tutularak, yeterli sayıda spor sahaları, park ve bahçeler planlanmalıdır. Son yıllarda büyük mahallelerimizde yapılan halı sahaların yapımı devam etmelidir. Ayrıca Olimpiyatlara yönelik spor alanları da yaygınlaştırılmalıdır.
 
i)        KAMU KURUMLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ VE ŞEHİR MEYDANI
 
Göksun İlçemizin en önemli sorunlarından biri de kamu kurumlarının birbirinden kopuk ve yetersiz binalarda hizmet veriyor olmasıdır. Kamu Kurumları bir kampüs içinde birleştirilmelidir. Kaymakamlık Binası yıkılmalı ve mevcut yer trafiğe kapatılarak ‘Şehir Meydanı’ yapılmalıdır. Eski Hastane yeri ve Orman İşletme Müdürlüğü arsası birleştirilerek Devlet Hastanesi inşa edilmeli ya da büyük bir park yapılmalıdır. İlçe Jandarma Komutanlığı alanı da park ve yeşil alana dönüştürülmelidir.
 
h) ALTYAPI VE KANALİZASYON :
 
Orta vadeli altyapı ihtiyacı tespit edilmeli, yapılacak çalışmalar birleştirilmeli, zaman ve maddi kayıpların önüne geçilmelidir.
Arıtma Tesisi için planlama yapılmalıdır.
 
7. SOSYAL VE KÜLTÜREL
 
Göksun kimine göre renkli bir mozaik, kimine göre de harika bir çiçek bahçesidir. Farklı kültürleri bünyesinde barındıran, barış ve hoşgörü duygularının en üst seviyede yaşandığı eşsiz güzellikte bir ilçedir.
 
a)      TAZİYE EVLERİ
 
Kahramanmaraş Belediyesi tarafından başlatılan ve halkımız tarafından çok büyük takdir gören “Taziye Evleri”nden (an itibariyle de Göksun’da iki adet bulunmaktadır) vatandaşlarımız son derece memnundur. Büyük mahallelerden başlamak üzere, her mahalleye birer tane olacak şekilde planlama yapılmalı ve her yıl sayıları arttırılmalıdır.
Özellikle köylerimizde bulunan ve yeni Eğitim Sistemi nedeniyle atıl duruma gelmiş olan köy ilkokullarının köy kültür merkezi haline dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Köylerde evi olmayan kişilerin cenazelerini köylerinde defin etmeleri teşvik edilmeli, köy ilkokullarının lojmanları da yeniden revize edilerek evleri olmayan bu köy sakinlerinin taziyelerini kabul süresince ikametlerine tahsis edilmelidir.
 
 
b)     KREŞ :
 
Bayan çalışan sayısının her geçen gün giderek artması Kreş ihtiyacının da artmasına sebep olmaktadır. Belirli bölgelerde kreş açılması sağlanmalıdır.
 
c)       DÜĞÜN SALONLARI :
 
Göksun’da genç nüfusun yoğun olması özellikle yaz aylarında düğün ve nişan sayılarında çok ciddi artışlara sebep olmaktadır. Vatandaşlarımız düğünlerini okul bahçelerinde yapmaktadır. Özellikle hastası ve küçük çocuğu olan aileler zor durumda kalmaktadır. Kış aylarında ise soğuk iklimi nedeniyle düğünler yapılamamaktadır. Çünkü yeterli sayıda ve kapasitede Düğün Salonu yoktur. Özellikle özel teşebbüsler bu konuda teşvik edilmelidir.
Cenazeler için de kullanılması önerilen köy kültür merkezleri, aynı zamanda köylerde yapılacak olan düğünler içinde kullanılacak şekilde dizayn edilmelidir.
 
d)     ARAÇ MUAYENE İSTASYONU (TÜVTÜRK) :
 
Büyüyen ve gelişen Göksun’umuzda araç sayısı da her geçen gün artmaktadır. İlçe merkezinde yapılacak olan sabit araç istasyonu zaman ve maddi kayıpların önlenmesine katkı sağlayacağı gibi önemli bir kavşak konumu nedeniyle ilçe dışından ilçeye maddi kaynak aktarmasına da vesile olacaktır.
 
e)      HALK MECLİSLERİ
 
İlçemizin önemli sorunlarının konuşulduğu, belirli aralıklarla toplanan ve alınan kararların ilan edilebildiği “Halk Meclisleri” kurulmalıdır.
 
f)        GÖKSUN TARİHİ
 
Göksun Tarihi’nin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için kalıcı çalışmalar yapılmalı, bu konuları işleyen web sitesi oluşturulmalı, konu ile ilgilil kitapçıklar bastırılmalarak turizm firmalarına unulmalıdır.
Özellikle Yavuz Sultan Selim Han’ın adına, Turnadağı Savaşını konu alan kitabe yapılmalı, Turnabucağı mevkiinde, Kayseri Karayoluna yakın bir alanda sergilenmelidir.
Kahramanmaraş’ın Kurtuluş’una bizzat komuta etmiş Aslan Bey ve silah arkadaşlarının hatırası yaşatılmalı ve  Aslan Bey adına kitabe hazırlanmalıdır.
 
g)      GÖKSUN FOTOĞRAFLARI
 
Göksun’da mesleğini icra eden fotoğraf sanatçısı Halil İbrahim Yağmur’un derlediği ve büyük bir emekle hazırladığı, Göksun’umuzun ve Göksun’luların fotoğrafları başta olmak üzere bu konularda yapılan ve yapılacak olan çalışmaların sergileneceği ve aynı zamanda bu fotoğrafların da satışının yapılabileceği, sürekli açık olacak bir yer oluşturularak halkın hizmetine sunulmalı ve tanıtımı yapılmalıdır.
 
8.TURİZM
 
Turizm, Göksun içinde bacasız sanayidir. Havası, suyu, tarihi ve eşsiz doğası ile, çevre il ve ilçelerden rağbet gören yerli turizmin merkezi olabilecek bir konumdadır.
 
a)      YAYLA TURİZMİ :
 
Göksun İlçesi havası, suyu ve doğal güzellikleri ile tanınan bir ilçedir. Dolayısıyla yaz mevsiminin sıcak aylarında Kahramanmaraş, Adana ve Osmaniye’de yaşayan vatandaşlarımız tarafından tercih edilmektedir. Sıcak hava nedeniyle sağlık sorunları yaşayan vatandaşlarımız da Göksun’a yaz tatillerini geçirmeye gelmektedir.
Ayrıca Göksun’lu olup da diğer şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz de tatillerini Göksun’da geçirmektedir.
İlçemizin çok önemli olan bu özelliği ön plana çıkarılmalı, inşaat sektörü de yaylacılığa dönük çalışmalar yapmaya teşvik edilmelidir.
 
b)     KAYAK MERKEZİ :
 
Göksun Mürsel Mahallesi’nde planlanan ancak Kahramanmaraş Yedi Kuyular mevkiine yapılan Kayak Merkezi nedeniyle yapılamayan Kayak Merkezi, orta vadede yine yapılabilecek bir tesistir. Çünkü nüfus artmaya devam etmekte, Mürsel Mahallemizdeki kayak alanının konumu, karlı günlerin 90-120 gün gibi uzun olması ve ulaşım kolaylığı cazibesini korumaktadır.
Bölgemize özgü ağaçtan yapma kayaklarla yarışmalar düzenlenmelidir.
Ayrıca Üniversite binamızın karşısında yer alan tepeye teleferik kurularak, halkımıza kış aylarında kayak yapma imkanı sağlanmalı ve ‘Kar Festivali’ düzenlenmelidir.
Her yıl belirli zamanlarda ilçe merkezinde kar topu savaşları organize edilmeli, en güzel kardan adam yarışması yapılmalıdır.
 
c)      KADIN VE GENÇLİK KÜLTÜR MERKEZLERİ
 
Göksun’da yaşayan kadınlarımızın ve gençlerimizin eğitim ve faaliyetlerini yapabilecekleri, özellikle kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olacak şekilde düzenlenmiş kültür merkezleri açılmalıdır. Bu bağlamda Kültür Merkezi İnşaatı öncelikli olarak bitirilmelidir.
 
d)     EMEKLİLER KONUK EVİ
 
Göksun’da yaşayan yüzlerce emeklimiz vardır. Özellikle kış aylarında vakit geçirebileceği, arkadaşları ile buluşabilecekleri ve sosyal hayatın içinde kendilerini ifade edebilecekleri konuk evleri açılmalıdır.
 
e)      FESTİVALLER
 
Göksun’da düzenlenmekte olan festivallere daha çok önem verilmelidir. Kar Festivali de periyodik olarak planlanmalıdır.
 
Elma Festivali: Çok önemli bir festivaldir. Göksun’umuzun tanıtımı ve elma başta olmak üzere üretilen meyvelerin pazarlanması için büyük bir fırsattır. Festival, elmalar toplanmadan, dalında iken, üretim bahçelerine yakın bir alanda, üretici ile alıcının bir araya getirildiği ve halkımızın yoğun bir katılımı ile yapılmalıdır. Ayrıca ihracata dayalı çalışmalar da festival bünyesinde planlanmalıdır. Göksun Kültürü ve yerel ürünler sergilenmelidir. Bu festivale büyük toptancıların katılımı sağlanmalıdır.
 
Karakucak Güreş Festivali: Göksun pehlivanlar diyarıdır. Nice şampiyonlar yetişmiştir. Karakucak, Göksun için vazgeçilmez bir spordur. Karakucak Güreş Festivali kapsamında eski şampiyon güreşçilerimiz tanıtılmalı, festival her yıl bir güreşçimizin adı verilerek düzenlenmelidir. Diğer taraftan güreş sporunu özendirmek için özellikle yaz aylarında miniklerimize yönelik olarak yaz okulu şeklinde bir iki aylık güreş kursları açılmalıdır. Ayrıca festival alanına yakın bir alanda, yöresel ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı standlar oluşturulmalıdır.
 
Uluslar arası Kafkas Kültür Festivali: Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan Çerkeslerin sahip oldukları Dernekler aracılığı ile her yıl Yantepe Köyünde Uluslar arası düzeyde Kültür festivali düzenlenmektedir. Bu festivalin bölge insanlarımızın Çerkes Cumhuriyetleri ile ilişkilerinin artırılması bu sayede ilçeye maddi getiri hedeflenmelidir.
 
Kar Festivali: Göksun İlçesi 4-5 ay yaz ve 7-8 ay kış olan, 3-4 ay karla kaplı bir ilçedir. Bu mevsimsel durum avantaja dönüştürülmeli ve kış aylarında da bu festival aracılığı ile hayat canlandırılmalıdır. Kardan Adam Yarışması, Ağaç Kayak Yarışması ve Kar Topu Yarışması gibi yarışmalar düzenlenebilir, süt ve karsambaç ikram edilebilir.
 
 
f)       MESİRE YERLERİ VE TABİAT PARKLARI :
 
Orman ve doğal güzelliklerinden halkımızın ve civar kentlerin daha fazla faydalanmasını sağlamak ve ekonomik değer üretmek amacıyla başta Adatepe Barajı etrafı(Gücüksu-Çamlıkavak arasındaki Ada ve kıyı şeridi), Mehmetbey Mahallesi etrafı, Hançer Kanyonu, Değirmendere Karagöl, Değirmendere Göleti, Kırıkkilise, Işık Dağı, Kaman Dağı, Törbüzek Çayı, Kömür Suyu Havzası, Çardak Göleti…vb yerlerde Mesire Yerleri ve Tabiat Parkları yapılmalıdır.
 
 g)      ŞİFALI SULAR
 
Büyükkızılcık Mahallemizdeki şifalı su ve Yeşilköy Mahallemizdeki sülüklü göl başta olmak üzere şifalar sularımız turizme kazandırılmalıdır. Kaplıca suyu ile ilgili araştırma ve sondaj çalışmaları planlanmalıdır.
 
h)     KARLIK VE KALE
 
İlçemiz yerleşim alanları içinde yer alan iki küçük tepe konumundaki Karlık ve Kale’nin vatandaşlarımızın dinlenme ve rekreasyon alanları olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
 
9.SPOR
 
a)      LİSANSLI SPORCU YETİŞTİRME
 
Göksun gençlerinin kabiliyetlerine uygun spor dallarında kurslar açılmalıdır. Özellikle bireysel spor dallarında lisanslı sporcular yetiştirilmelidir.
Güreş, okçuluk, karete, tekvando, boks, tenis, basketbol, voleybol ve futbol gibi dallar teşvik edilmelidir.
 
b)     SPOR TURİZMİ
 
Özel sektör teşvik edilerek, profesyonel futbol takımlarının yaz aylarında hazırlık kamplarını yapabilecekler tesisler kurulmalıdır.
Dağcılık, Off-Rod, Dağ Paraşütü, Balıkçılık ve Dağ Bisikleti gibi spor dallarında yarışmalar düzenlenmelidir.
 
SONUÇ VE ÖNERİLER
 
Göksun İlçemiz kendine has havası, suyu, doğası, ulaşım kolaylığı, tarihi ve turistik konumu itibariyle çok özel bir yerleşim yeridir. Göksun bölgenin yıldızı konumundadır. Gelecek yıllarda da bu özel konum daha da değer kazanacaktır. İlçemizin geleceğe şimdiden hazırlanması ancak ortaya konacak bir vizyonla mümkündür. Bu konuda geç kalınmamalı ve her geçen gün çok iyi değerlendirilmelidir.
 
Yukarıda dokuz (9) ana maddeden oluşan proje teklifleri kısa, orta ve uzun vadeli hedefler şeklinde planlanmalı ve çalışmalar bu plan çerçevesinde yürütülmelidir.

15.11.2019
 
‘BİZ GÖKSUNUZ, GÖKSUN HEPİMİZİN’

GÖKSUN-DER
Göksun Eğitim ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu
  
4414 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret678064
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Takvim
Mail adresimiz
goksun@goksunlular.com
Göksun Üzümü
Göksun Çileği
Çiftçinin emeği
Göksun Çileği
Elma
Göksun-Der Logo