05/05/2014
Yolboyu Ticaret Projesi
BİR DÜNYA KENTİ GÖKSUN
PROJELER - 1
Göksun ilçesi bulunduğu coğrafi konumu, yaşayan insanların kültürleri, bölgenin hava şartları, tarımsal ürünlerin kalitesi gibi özellikleri analiz edildiğinde Dünya'da ender rastlanacak bir çok güzelliği bir arada barındırdığı görülecektir.
İlçemiz taşıdığı bu güzelliklerden ekonomik olarak neredeyse hiçbir getiri sağlayamamaktadır.
İlçemizin sahip olduğu güzelliklerin ilçe ekonomisine destek olacak dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırladığım yazı dizisinin birincisini siz değerli hemşerilerimizin takdirine sunuyorum.
Göksun, günümüz şartlarında ekonomik açıdan ülkemizin en fakir bölgelerinden birinde yer almaktadır.
Bu yazıların hazırlanmasındaki tek amaç ilçemiz ekonomisine katkı sağlamak isteyen girişimcilere ön fikir sağlamaktır.
Umarım bu yazı dizileri sonunda önerilen fikirler hayata geçirilir ve Göksun ilçesi halkı ekonomik olarak oluşacak pastadan hak ettiği payı alır.
Burada önerilen fikirler hayata geçirildiği takdirde Göksun ilçesi Dünya çapında tanınmış cazibeli bir yerleşim yerine dönüşecektir.
Ekonomik açıdan sahip olduğu bu olumsuz özelliği her şekliyle ilçe yaşamına etki etmektedir. İlçede yaşayan kültürler o kadar farklı ve o kadar güzellikler taşımaktadır ki, Dünya'da bu kadar farklı kültürü bir arada barışık olarak yaşatabilen başka bir yerleşim yeri olabileceğine inanmıyorum.
Göksun ilçesinin Dünya çapında bir yerleşim yeri olmasını hedefleyen proje başlıkları aşağıda belirtilmiş olup bu projeler sırasıyla detaylandırılarak kamuoyu ve ilgililerinin takdirlerine sunulacaktır.
Bir Dünya Kenti GÖKSUN Projeleri ana başlıkları:
1-Yol Boyu Ticarethaneler
2-Yaylakent Projesi
3-Akdeniz Kayakkenti Projesi
4-Su Sporları Kenti Projesi
5-Balıkçıkent Projesi
6-Doğa Sporları Kenti Projesi (Rafting, traking, dağcılık ..vs)
7-Kara Avcılığı Kenti Projesi
8-Top Sporları, Güreş ve İzcilik Kamp Kenti Projesi
9-Uçan Balon ve Yamaç Paraşütü Kenti Projesi
Hayal edilmesi bile Göksun'luları mutlu eden ve yukarda maddeler halinde yazılı projelerin hayata geçirilmesi için öncelikle inanç gerekmektedir.
Şimdi sırasıyla bu projelerin nasıl hayata geçirileceği konusunu takdirlerinize sunuyorum.
1-Yol Boyu Ticarethaneler:
Göksun İlçesi günümüz itibarıyla Kayseri-Kahramamaraş, Kayseri-Afşin-Elbistan ve Afşin-Elbistan-Kahramanmaraş yol güzergahı üzerinde yer almaktadır.
Yapımı devam eden ve 2015 yılında bitirilmesi hedeflenen Karadeniz Bölgesinde Ordu ilinden başlayıp Göksun üzerinden Osmaniye iline bağlanacak olan, yaklaşık 600 km uzunluğundaki Karadeniz-Akdeniz bağlantı yolu tamamlandığı zaman, bu yoldan 40 dan fazla il, 5 farklı coğrafi bölge, yani Türkiye'nin yarısından fazlası ayrıca bir çok ülke de yararlanacaktır.
Diğer taraftan bu yol sayesinde bölgenin Çukurova'ya olan bağlantısı da hatırı sayılır ölçüde kısalmış olacaktır.
Yine inşaatı devam eden Göksun-Kahramanmaraş yolu tamamlandığı zaman Göksun Merkezi Kahramanmaraş'a yaklaşık 40 km daha yaklaşmış olacak amansız viraj ve rampalardan da arındırılmış olacacaktır.
Yine Göksun - Kayseri otoyol güzergâhının değiştirilmesi ile halen 200 km civarında olan yolun 130 km civarına düşürülmesi planlanmaktadır.
Göksun Malatya arasındaki yolun da düzeltilmesi durumunda Doğu ve Güneydoğu illerinin önemli bir güzergâhı haline gelecektir.
Bu kadar önemli ve farklı bir geçiş özelliğine sahip Dünya üzerinde başka bir yerleşim yeri olabileceğine inanmıyorum.
Asıl önemli olan bu geçiş özelliklerini Göksun İlçesine Ekonomik getiri sağlayan bir proje haline nasıl getirebiliriz.
Burada yerel yönetimlerin sorumluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu günden başlayarak en kısa sürede bir dizi önlem alınmalıdır.
Öncelikle Kayseri istikametinde Bozhüyük mevkiinden, Akdeniz bağlantı yolu istikametinde Kireç mevkiinden ve Malatya yolu istikametinde ise Kanlıkavak mevkiinden başlayarak bağlantı yolları netleştirilip iyileştirilmesi gerekmektedir.
İkinci iş olarak, düzeltilen söz konusu bağlantı yolları için süratli bir şekilde özel imar düzeni hazırlanmalıdır.
Buralarda biriketle veya basit usullerle yapılaşma önlenmeli, mutlaka uluslararası ticarete uygun, belirli aralıklarla umumi sosyal tesisleri ve araç park yerlerini barındıran ve belirli mimari tarza sahip bir alışveriş merkezi oluşturulmalıdır.
Yaklaşık 40 km gidiş ve 40 km dönüş şeklinde oluşturulacak bu ticaret alanı sayesinde binlerce küçük işletme oluşturulabilecektir. Böylece binlerce istihdam sağlanacak ve ülkenin olduğu gibi ilçemizin de en büyük sorunlarından biri olan işsizlik problemi ortadan kaldırılacaktır.
Bu imar şekli titizlikle hazırlanıp tavizsiz bir şekilde uygulamaya konulmalıdır.
Oluşturulacak bu alışveriş merkezinde bölgeye ait olan ve ülke genelinde bir pazar edinenememiş olan ;
Elma, Armut, Kiraz, Çilek, Üzüm, Ceviz, Ahlat, Alıç vb meyveler,
Çiriş, Tirşik, Mantar, Domates, Biber, Patates, Soğan, Fasulye vb sebzeler ve bu sebzeler ile yapılan yöresel yemekler,
İlçe bünyesinde farklı kültür mozaiğine ait ürün ve yemekler,
Yine bölgemize özel kevan ve çiçek balı, Alabalık, Kekikle beslenmiş büyükbaş veya küçükbaş hayvan eti ve ürünleri ..vs,
Satışları yapılarak ticari kazanç sağlanabileceği gibi bu alışveriş merkezlerinin belirli mesafelerde belirli bölümleri için dünya çapında markalara da ticarethane izni verilerek bu sayede farklı bir çekim alanı oluşturulabilecektir.
Ekonomik açıdan ilçeye önemli desteği olacağına inandığım projelerden birincisi olan "Yol Boyu Ticarethaneler" projesini kısaca özetlemeye çalıştım.
İlçemiz bünyesinde bu projeyi detaylandıracak çok önemli kişiler olduğunu biliyorum. Bizlere düşen bir görev olduğu takdirde her türlü göreve hazır olduğumuzu da taahhüt ediyorum.
Saygılarımla.