Göksun'un 4 projesi kabul edildi. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 2012 Teknik Destek Projeleri kapsamında ilçemizde hazırlanan 10 proje teklifinden 4'ü kabul edildi.DOĞAKA 2012 YILI TEKNİK DESTEK PROJELERİ BİLGİLENDİRME METNİ 1. TARIMSAL HARİTALAMA YÖNTEMLERİ EĞİTİMİ BAŞVURU SAHİBİ KURUM: GÖKSUN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ PROJE ORTAĞI KURUM: GÖKSUN KAYMAKAMLIĞI PROJE AMAÇLARI VE GEREKÇELERİ:
Tarımsal harita yapımında Netcad programı kullanımı, Kartografya, Uzaktan algılama ve Coğrafi bilgi sistemi konularında eğitim talep edilmektedir. Teknik destek ihtiyacının ortaya çıkmasının temel nedeni bilinçsiz arazi kullanımı sonucunda toprakların kireçliliğinin artması, bitki koruma ürünlerinin toprakta kalıcı olması, farklı ürün yetiştirilememesi, tarım ürünü yetişme ortamı kaybı, kırsal fakirliğin önüne geçilememesi gibi bir çok sorun oluşmaktadır. Bu sorunların önüne geçebilmek için Göksun ilçesinin arazi planına ilişkin konuma dayalı bilgiler toplanarak bilgisayar ortamında saklanması, işlenmesi ve güncellenmesi amaçlanmaktadır. İlçenin konuma dayalı verilerinin (su kaynakları, tarım ve orman alanları, bitki örtüsü gibi), uydu görüntülerinden yararlanılarak elde edilmesi, bunlara bağlı detay bilgiler (arazi, tarım ve orman alanlarının özellikleri, meteorolojik veriler, su kaynakları ve ulaşım alanlarına uzaklık özellikleri gibi) ile ilişkilendirilerek konumsal veri tabanının oluşturulması ve kullanıcıların ihtiyaç duyduğu çeşitli kartografik haritaların üretilmesi işlemleri gerçekleştirilmesi düşünülmektedir. Göksun ilçesi arazi haritasının çıkarılması ile ilçedeki arazilerin planlanması ve gelişmeye yönelik bilinçli kararlar almak, sorunların çözümünü hızlandırmak ve daha etkili çözümler üretebilmek, ihtiyaç duyulan coğrafi bilgilerin doğru şekilde kullanılmasını sağlamak düşünülmektedir. Böylece arazi varlığımız hakkında elde edeceğimiz coğrafi bilgiler toplanıp, depolanacak, bilgilerin kullanıma konulması halinde düşük maliyetle personel, para ve zamandan tasarruf elde edilecek aynı zamanda tutarsız bilgi ve riskler en aza indirilecektir. Elde edilecek arazi konum bilgileri bilimsel yöntemlere dayalı olarak planlı ve programlı şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. PROJEDEN BEKLENEN SONUÇLAR: Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojileri, planlama açısından hızlı ve güvenilir bir veri kaynağı oluşturması, verilerin depolanması ve analizi için kullanılır araçlar içermesi ve hızlı karar verilmesini sağlaması açısından önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Göksun İlçesindeki arazilerin toprak karakteristiklerinin belirlenmesi ve tanımlanması, sınıflandırılması, bölge arazilerindeki sınırların belirlenerek arazi kullanım haritalarının hazırlanması amaçlanmıştır. Elde edilecek haritalar ile arazi kullanım türleri beraber analiz edilerek, arazinin her bir arazi kullanım türü için uygunluk potansiyeli ortaya konmuş ve arazi uygunluk haritaları üretilmiş olacaktır.
2. KOBİ'LERE YÖNELİK PAZARLAMA VE SATIŞ TEKNİKLERİ BAŞVURU SAHİBİ KURUM: GÖKSUN SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ PROJE ORTAĞI KURUM: GÖKSUN KAYMAKAMLIĞI, GÖKSUN ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI PROJE AMAÇLARI VE GEREKÇELERİ:
Proje amacı, 18-30 yaş arası, en az lise mezunu, Göksun ilçesinde yaşayan ve ilçedeki muhtelif sektörlerde çalışan 30 gence satış ve pazarlama eğitimi vererek gençlerin mesleki bilgi ve becerilerinin artırılmasına katkı sağlamaktır. Türkiye'de son dönemlerde artan küresel rekabete paralel olarak pazarlamanın önemi de artmaktadır. Pek çok işletme, pazarlamadaki yetersizlikleri nedeniyle ülke ekonomisine yarar sağlamak bir tarafa, hem ülke ekonomisine hem de kendi işletmelerine büyük boyutta zararlar açmışlardır. İşte bu problemleri aşmak, hem işletmesel hem de ülkesel boyutta büyük başarılara ve kazanımlara imza atarak yüksek katma değerli satışlar gerçekleştirebilmek için işletmeler, değişen ve yenilenen pazarlama tekniklerini çok iyi uygulayabilecek ve farklılık politikaları ile rekabet yarışında kendilerini başarıya ulaştıracak çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Küreselleşme ile birlikte, ürün ve hizmetler, tüketim alışkanlıkları ve iş yapma biçimleri değişikliğe uğramıştır. Esnafların sorunları çoğunlukla bu değişime sağlıklı ayak uyduramamalarından kaynaklanmaktadır. Bu sorunun çözümünde esnafların eğitim seviyelerinin ve bilgi birikimlerinin artırılması gerekmektedir. PROJEDEN BEKLENEN SONUÇLAR: İşletme sahiplerinin proje sonunda, modern ve çağdaş işletmelerde uygulanması gereken yöntemleri öğreneceklerdir. Babadan oğla olan yönetim anlayışı yerine profesyonel anlamda bir yapılaşmanın içine girmeleri, en azından satış ve pazarlama teknikleri aşamasında her konuyu bilmediklerini ve bu gibi eksikliklerde profesyonel anlamda yardım almaları gerektiğini anlamaları projenin olağan çıktıları olacaktır. Proje sonunda küçük işletmelerin KOBİ olma yolunda girişimlerde bulunması, küçük işletmelerin bir araya gelerek daha profesyonel anlamda işletmelerinde revizyona gitmeleri beklenmektedir.
3. KAMU İHALE MEVZUATI VE EKAP EĞİTİMİ TEKNİK DESTEK PROJESİ: PROJE SAHİBİ: GÖKSUN KAYMAKAMLIĞI
Teknik destek başvurumuz , ihale ve sözleşme aşamalarının uygulamalı eğitimi ile Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) konularındadır. İlçemizde uygulanan projelerde ve kamu alımlarında sürekli olarak ihale yoluyla mal ve hizmet alımları gerçekleştirilmektedir. Ancak bu ihaleleri gerçekleştirmek üzere teknik bilgiye sahip yeterli sayıda kamu görevlisi yoktur.Projemiz eğitimleri ile ihale süreçlerini yönetecek yeterli sayıda kamu görevlilerinin eğitimi hedeflenmektedir. Göksun ilçemizde, proje ve kamu satın alımlarında daha etkin ihale süreçleri gerçekleştirilerek, sınırlı kamu kaynaklarının daha verimli ve yerinde kullanılması sağlanacaktır. Faaliyetin tamamlanması sonucu kısa vadede; EKAP ve ihale süreçlerini iyi yönetebilecek yetkinlikte kamu görevlileri yetiştirilecektir. Orta ve uzun vadede tüm ihale süreçleri daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilerek para ve zaman tasarrufu sağlanacaktır.
4. KENT MARKALAŞMASI, İMAJ OLUŞTURMA VE İMAJ YÖNETİMİ KAPSAMINDA DANIŞMANLIK PROJESİ: PROJE SAHİBİ: GÖKSUN TURİZM VE TANITMA DERNEĞİ Göksun İçin imaj oluşturma, imaj yönetimi, tanıtım ile lobicilik faaliyetleri planlama ve yürütülmesi konularında teknik destek projesidir. Göksun'un sahip olduğu imkanlar değerlendirilerek uzmanlar tarafından "Göksun İmajı" oluşturulacaktır.Bu imajın sürdürülebilmesi için imaj yönetimi yol haritası hazırlanacaktır.Oluşturulan bu imajla hangi tanıtım faaliyetlerinin yürütülebileceği belirlenecektir. Uzmanlar tarafından Göksun İmajı'nı güçlendirici tanıtım faaliyetlerini de içeren lobicilik faaliyetleri planı hazırlanacaktır. Göksun İlçesi, konumu itibariyle hem bölgemiz hem de ülkemiz kalkınması için büyük bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte 10.000 yıl öncesine uzanan tarihi, kültürel çeşitliliği, doğal güzellikleri, kolay ulaşımı, iklimi, temiz havası ve yetiştirilen tarım ürünleri ile müstesna özellikleri vardır. Ancak Göksun'un bu özellikleri ön plana çıkarılamamaktadır. Bu yüzden Göksun için ideal bir imaj çalışmasına ihtiyaç vardır.Oluşturulacak bu imaja yönelik uzun vadeli yönetim planı hazırlanması ve tanıtım faaliyetleri için yol haritası gereklidir. Projemizin gerçekleştirilmesi sonucu Göksun dışında, yurt içi ve yurt dışında yaşayan işadamı, yönetici ve diğer çalışan Göksunluların Göksun ile olan bağları güçlendirilecektir. Bununla birlikte bulundukları yerlerde karar alma mekanizmalarında etkili olabilecek durumda olan Göksunluların, Göksun için sosyal ve ekonomik yönden kalkınmaya katkı sağlayacak lobi faaliyetlerine katılmaları sağlanacaktır. Projemiz ile kısa vadede ; Göksun'daki Kamu Yöneticileri,Yerel Yöneticiler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşan katılımcılara , imaj yönetimi , tanıtım ve lobiciliğin anlamı ve önemi konusunda farkındalık kazandırılacaktır.Orta ve uzun vadede; Göksun'un sosyal ve ekonomik yönden geliştirilmesine yönelik imaj çalışması, yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve lobi faaliyetleri yürütülecektir.
Kaynak:http://www.goksun.gov.tr/default_B0.aspx?id=273
|