Ülkemizde “CEVİZ” denildiğinde iki bölgenin cevizi akla gelir.
Bunlardan birisi KAMAN CEVİZİ, diğeri ise Kahramanmaraş CEVİZİ dir.
Kaman cevizi çok isim yapmış ve her tarafta ismi ile satılan bir üründür.
Kahramanmaraş Cevizi ise Kaman Cevizine göre biraz daha farklı bir aroması olan genellikle meşhur kuruyemişçiler tarafından satılan en pahalı cevizler arasında yer almaktadır.
Ben, doğma büyüme bir Göksunlu olarak 1960 lı yıllardan bu tarafa Göksun bölgesinde yetişen (Özellikle Ahmetçik, Kızılöz tarafları) cevizlerinden yiyorum.
Çocukluğumuzda bu cevizler tane ile satılırdı, halen bölgemizin bir çok yerinde cevizler tane ile satılmakta olup cevizin kalite ve boyutuna göre, tane fiyatı 2024 yılı güncel rakamları ile 50 kuruştan başlayıp 2,5 TL ye kadar alıcı bulmaktadır. (1 Kğ ceviz ortalama 90 adet gelmektedir.)
Ancak Göksun bölgemizin ceviz üretimi yeterince desteklenmediği için ülke pazarında söz sahibi olacak düzeye ulaşamamış ilçe bünyesinde bile zor temin edilir durumdadır.
Kaman Cevizi ise neredeyse marka haline gelmiş önemli bir tarım ürünü olarak ülkenen her tarafına ulaştırılmaktadır.
Burada dikkat çekmek istediğim husus;
Kaman ilçesi tarihine baktığımzda, Kaman isminin Göksun’daki Kaman dağından geliyor olmasıdır.
4.Murad Han tarafından iskan değişikliği emri ile Anadolunun değişik bölgelerine gönderilen 5 kabileden biri olan Dulkadiroğlu soyundan gelme Göksun’un KAMAN DAĞI'nda yaşayan BEKDİK TÜRKMENLERİ ''KAMAN BEKDİK''leri 1695 yıllarında Kaman ilçesine yerleşmişlerdir.
Bu yerleşim yerine de günümüzde de kullanılmakta olan KAMAN adı verilmiştir.
Konu hakkındaki haberimizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Göksun bölgesinin cevizleri çok güzel olup özellikle günümüzde Kaman Dağı güneydoğu tarafında yerleşmiş olan Ahmetçik, Kızılöz, Kınıkkoz, Sisne, Elmalı, Yeşilköy ve Çamlıca köyleri bölgesinde yetişen cevizlerin aromasının tadını yakalayacak bir ceviz olduğuna inanmıyorum.
Tahminimce Kaman cevizinin kaynağı da Göksun Kaman dağlarındaki bu yerleşim yerlerindeki cevizlerden gelmektedir.
Göksun ilçemizin bulunduğu coğrafi konum nedediyle bölgede yetişen ürünlerin lezzeti ve aromasını başka yerlerde bulma şansınız yoktur.
Ürünler; 1350 rakım üzerinde geçiş iklimine sahip (Kuzey yarımkürede bu özellikteki tek bölge GÖKSUN) bol oksijenli yayla havasında yetişmektedir.
Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz Göksun Cevizinin ülke pazarında hakettiği yere ulaşması için bölgede Ceviz yetiştiriciliğinin özendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
(Küçük bir dipnot: Cevizleri yedikten sonra cevizlerin yenen yerlerin ortasındaki yaprak gibi olan kabukları atmayın, kışın kaynatıp limon ve bal ekleyerek içerseniz öksürüğe çok iyi geliyor)
Göksun bölgesinin cevizlerini yemeğe başladığınızda diğer cevizlerden farkını daha iyi anlaycaksınız.
Kaman Cevizi ve Kahramanmaraş Cevizinin, lezzet ve aroma olarak Göksun Cevizine yaklaşmaları bile mümkün değildir.
Umarız Göksun Cevizi de üretim kapasitesi ile ülke pazarında söz sahibi olur.18.11.2024
Atilla Mutlu ALKIŞ